RIZIČNE PO ZDRAVLJE: 8 namirnica koje ne bi trebalo da jedete
Postoji puno dezinformacija o hrani i kako ona utiče na zdravlje, što čini odabir onoga što je zapravo zdravo i korisno jako teškim.
S druge strane postoji izvestan broj namirnica koje treba izbegavati u bilo kojim okolnostima, zato što od njih skoro pa da i nema nikakve koristi,a na mnoge načine predstavljaju rizik po zdravlje.
Evo osam namirnica koje nikada ne bi trebalo jesti, ako dugoročno želite da sačuvate vaše zdravlje.
1. Beli hleb, rafinirano brašno
Po definiciji beli hleb i rafinirano brašno su generalno otrovni za vaše telo zato što su zapravo “očišćeni” od svih vitamina, minerala, vlakana, i drugi hranljivih stvari. Zbog toga telo ne zna kako pravilno da vari tu tzv. hranu, što može dovesti do problema sa zdravljem. Rafinirano belo brašno se beli hlorom i još se dodaje bromid, dve hemikalije koje su povezane s pojavom oštećenja organa i žlezda.
2. Smrznuta gotova hrana
Većina gotove smrznute hrane prepunjena je konzervansom, industrijskom soli, uljem (trans-masnim kiselinama) i drugim sastojcima, da ne spominjemo kako je takva hrana pre smrzavanja bila kuvana i kako je na taj način ostala bez većine hranljivih stvari (pogotovo ako je – nakon što je odmrznuta – opet zagrevana u mikrovalnoj pećnici).
3. Bela riža
Kao i beli hleb i beli pirinač je prošao “purifikaciju” pomoću koje je iz pirinča nestala većina hranljivih stvari. Odvojen je od klica i mekinja zbog kojih je pirinač karakteristične smeđe boje. Beli je nutritivno slabijeg kvaliteta i telo ga drugačije vari nego smeđi pirinač.
4. Kokice iz mikrotalasne
Kokice su jedna od najpopularnijih grickalica kod filmofila i onih koji često posećuju bioskope, ali je isto tako jedna od najnezdravijih namirnica koje možete jesti. Praktički svaka komponenta kokica iz mikrotalasne pećnice, od genetski modifikovanog kukuruza, preko industrijske soli i konzervansa, do hemikalija koje služe pojačavanju ukusa je nezdrava i odlična podloga za razvijanje bolesti. Povrh svega ovoga kokice iz mikrovalne sadrže hemikaliju poznatu kao dijacetil koja može uništiti vaša pluća. Ako volite kokice kupite kukuruz kod neke bake na pijaci i kokajte u loncu!
5. Salame, hrenovke, konzervisano meso s nitratima
Meso je inače loše za zdravlje, ali ono konzervisano je katastrofa. Salame, kobasice, paštete, hrenovke, šunka u crevu… i mnogi drugi proizvodi od mesa konzervisani natrijumom i drugim hemijskim sredstvima povezani su sa srčanim bolestima i rakom.
6. Veštački proteini, energetske table
Ovi proizvodi se u reklamama uvek predstavljaju kao zdrav dodatak ishrani, ali često nije tako. Ove zamene obroka sadrže procesuirane proteine soje (uglavnom GMO), rafinirani šećer, trans-masne kiseline (hidrogeniziranu mast) i druge štetne aditive koji pridonose razvoju raznih bolesti. Nisu svi proteinski i energetski dodaci štetni, naravno, ali pre kupovine pročitajte što piše na deklaraciji.
7. Margarin
Skriven u razno-raznim namirnicama, margarin, hidrogenizovana – trans–masna kiselina je nešto što želite izbeći po svaku cenu! Suprotno verovanju maslac i zasićene masti nisu štetni, pogotovo ako su poreklom od životinja koje se nisu hranile sojom i GMO kukuruzom. Ako takva mast nije za vas, onda se radije držite maslinovog, ili nekog drugog ulja nego margarina.
8. Dijetetski proizvodi
Mnogi, takozvani proizvodi za mršavljenje, sadrže veštačke zaslađivače, koji su neurološki štetni, uzrokuju probavne probleme i endokrine poremećaje. Veliki broj takvih proizvoda takođe sadrži mnoge hemijske dodatke za ukus, koji bi trebalo zameniti prirodne masti i druge sastojke kako bi se redukovao broj kalorija. Umesto toga držite se hrane iz koje ništa nije veštački odstranjeno, što bliže prirodnom, uključujući i visoko masne namirnice koje nastaju onako kako to priroda želi, i vaše će telo biti oduševljeno.
(atma.hr)