OPREZ: Hrana koju treba da izbegavate ako ste u rizičnoj grupi za infekciju listerijom

Najozbiljnije komplikacije infekcija bakterijom listerijom donosi trudnicama, novorođenim bebama i osobama sa slabim imunitetom i zato je važno da uz uobičajene mere opreza oni izbegavaju sledeće namirnice

Infekcija bakterijom listerijom može da pogodi posteljicu, plodovu vodu i bebu, može da prouzrokuje spontani pobačaj ili rođenje mrtvorođenčeta, piše Lisa.rs

Kod odraslih u početku izaziva simptome slične gripu pa je često teško postaviti pravu dijagnozu. Svi stariji od 65 godina, oni koji pate od dijabetesa ili oboljenja bubrega, podvrgnuti su hemoterapiji ili uzimaju lekove protiv reumatoidnog artritisa mogu pretrpeti ozbiljne komplikacije ako se inficiraju listerijom.

Naročito su opasni:

Meki sirevi: feta, bri, kamamber...
Nepasterizovano mleko i sirevi od nepasterizovanog mleka
Mesne prerađevine, a naročito viršle ili hladni narezak
Mesne paštete i razni namazi
Dimljeni morski plodovi

Neophodne mere opreza su:

Maksimalno održavanje higijene naročito u kuhinji pri pripremi hrane.
Posle pripreme hrane, vrućom vodom i deterdžentom operite sve površine na kojima se priprema hrana, daske za sečenje, posude.
Oribajte povrće, naročito ono koje se vadi iz zemlje.
Vodite računa da tečnost iz pakovanja viršli ne dospe u hranu ili kontakt sa posuđem, a viršle servirajte samo nakon što ih dobro prokuvate.
Sva mesna jela dobro skuvajte.
Ne držite načete paštete čak ni u frižideru.