Čoko-kolač bez brašna

Sastojci

- 350 g čokolade za kuvanje
- 170 g putera
- 5 jaja
- 1 šolja kristal šećera
- 1,5 kašičica ekstrakta vanile
- 1/4 kašičice soli
- 1/4 šolje nezaslađenog kakaa u prahu

Za preliv

- 120 g čokolade za kuvanje
- 40 g putera


Priprema

Zagrejati rernu na 150 C, a tepsiju u kojoj ćete peći premažite puterom, a sa strane pospite kakao prahom. Istopite čokoladu i maslac na pari dok ne postane glatko. U drugoj posudi mikserom mutiti jaja, šećer, vanilu, so i dve kašike vode dok smesa ne postane penasta. Zatim smanjite brzinu miksera i postepeno sipajte rastopljenu čokoladu. Povećajte brzinu i nastavite s mućenjem, pa dodajte kakao prah. Sipajte testo u tepsiju i pecite 45 minuta, a zatim ostavite da se kolač ohladi i prebacite ga na tacnu, pokrijte i držite u frižideru šest sati pre služenja ili preko noći. Istopite čokoladu i maslac, uz mešanje dok ne postane skroz glatko. Toplu glazuru sipajte preko ohlađenog kolača, pa stavite kolač u frižider, a pre služenja ga ostaviti oko 15 minuta na sobnoj temperaturi. Secite zagrejanim nožem.


Restoran Redakcija l Vlajkovićeva 8
l 011/321-48-45
šef kuhinje Pavle Sretkovič