Urnebes salata
Sastojci:
- 500 g punomasnog ovčjeg ili kravljeg sira
- 10 pečenih paprika
- 1 pečena ljuta papričica
- 6-7 čenova belog luka
- 1 kašika kajmaka
- kašičica mlevene crvene paprike
- 3 tvrdo kuvana žumanca
- malo ulja
- so
Priprema:
U veću činiju ili posudu za mućenje stavite sir, pa ga dobro izgnječite. Pečene paprike i ljute papričice oljuštite, očistite od semenki i odstranite im peteljke. Paprike i papričice sitno iseckajte i dodajte ih izgnječenom siru. Beli luk sitno iseckajte ili izgnječite, pa dodajte i njega. Tvrdo kuvana žumanca izgnječite ili sitno iseckajte. Dodajte paprikama kajmak i žumanca, pa sve sastojke dobro sjedinite. Kad se masa ujednači, dodajte mlevenu papriku i malo ulja, pa ponovo promešajte. Ovako pripremljena salata treba da odstoji u frižideru bar tri sata pre služenja.