OČISTITE ORGANIZAM I SKINITE VIŠAK KILOGRAMA: Šta sve može paradajz učiniti za vas?

Shutter
Ova dijeta traje pet dana, ali možete da je ponovite posle dva dana pauze. Za pet dana možete da smršate tri kilograma, a organizam će se očistiti i osloboditi otrova

Paradajz je savršena namirnica za dijetu zato što je niskokaloričan (u 100 grama ima samo 18 kalorija), a prava je riznica vitamina A i C, kalijuma i likopena, najmoćnijeg antioksidansa koji smanjuje rizik od malignih bolesti.

Ova dijeta traje pet dana, ali možete da je ponovite posle dva dana pauze. Za pet dana možete da smršate tri kilograma, a organizam će se očistiti i osloboditi otrova.

Tokom dijete zaboravite na slatkiše, beli hleb, masne sireve, a jedite piletinu, ribu, voće, povrće i integralne žitarice. Od masnoća smete da koristite samo maslinovo ulje, a od začina so, biber i aromatično bilje.

Svakog jutra, odmah posle buđenja, popijte čašu mlake vode. Jedite najmanje četiri puta dnevno. Doručak i užina mogu da budu s paradajzom i bez njega, a za ručak i večeru morate da jedete ovo povrće.

Predlozi jela s paradajzom

- Paradajz sa sirom: Pomešajte 300 g seckanog paradajza, 200 g mladog sira, prelijte kašikom hladno ceđenog maslinovog ulja i začinite bosiljkom. Uz salatu pojedite 30 g integralnog hleba.

- Testenina u paradajz sosu: Iseckajte dve šargarepe i prodinstajte na malo maslinovog ulja, dodajte 50 ml pileće supe i dinstajte još pet minuta. Dodajte 450 g seckanog paradajza, posolite, pobiberite i začinite s pola kašike meda, pa krčkajte još 15 minuta. Skuvajte 100 g integralne testenine i prelijte je sosom.

- Grčka salata: Iseckajte glavicu crnog luka, dva paradajza i jedan veći krastavac. Prelijte maslinovim uljem i začinite po ukusu. Uz salatu pojedite 30 g integralnog hleba.

- Hladni gaspačo: Iseckajte 300 g paradajza, jednu papriku i veći krastavac, ubacite u blender i usitnite s kašikom maslinovog ulja, dva čena belog luka i dva parčeta izmrvljenog tosta. Posolite, pobiberite i ohladite.

- Paradajz s pirinčem: Izdubite tri paradajza i stavite ih u vatrostalnu posudu. Pomešajte 100 g mladog sira i 125 g polukuvanog pirinča, malo bosiljka, paradajza isečenog na kockice i belog luka, pa napunite paradajz. Pecite ga 25 minuta na 200 stepeni.

(Radiosarajevo.ba/Buka)