Sastojci
- 5 kg zrelih šljiva (krupnijih ili sitnijih)
- 1 kg šećera
- 1 kesica cimeta
- 1 šipka vanile ili 2 kesice vanil-šećera
- 50 g čokolade za kuvanje
Priprema
U dublji pleh poređati šljive, preko njih posuti šećer, prah iz vanile ili vanil-šećer i cimet i sve lepo promešati rukama. Rernu zagrejati na 220 C, i u njoj sve to peći sat vremena, uz povremeno mešanje varjačom. Kada džem dobije lepu gustinu, dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ona potpuno ne istopi i sjedini sa masom. Džem sipati u prethodno zagrejane tegle.
Ovaj recept može da se pravi i sa drugim voćem, pa šljive možete zameniti kajsijama ili breskvama.
Savet: Kada se džem sipa u tegle, obavezno teglu okrenuti naopačke i ostaviti da tako odstoji preko noći da se ohladi.
Restoran Redakcija Vlajkovićeva 8 l 011/321-48-45
šef kuhinje Pavle Sretkovič