Uputstva za dug život

Japanke žive najduže i ne goje se, evo i zašto

japanke-japan.jpg
Foto: AP
Pravila kojih se moraju pridržavati podrazumevaju da nikada ne smeju potpuno da napune tanjir niti da serviraju veliku porciju, da svaka namirnica mora biti zasebno servirana...

TOKIO - Poslednjih 25 godina Japanke drže rekord kao najdugovječnije žene na svetu, jer u proseku žive 84 i po godine, a uz to se i ne debljaju.

U svojoj knjizi "Japanke ne stare niti se debljaju", Naomi Morijama vodi čitaoce u svet majčine kuhinje u Japanu i otkriva tajne odgovorne za dug i zdrav život. Morijama navodi da su namirnice koje pomažu u mršavljenju jednostavno deo svakodnevnih namirnica japanske kuhinje koje se raznovrsno konzumiraju, a to su riba, morsko bilje, povrće, soja, pirinač, voće i zeleni čaj.

Inače, Japanci svakodnevno uživaju u kuvanim obrocima, pri čemu se tradicionalni obrok sastoji od ribe na žaru, činijice pirinča, kuvanog povrća, miso supe, zelenog čaja i narezanog voća. Pri tom je važno istaći da Japanci konzumiraju oko 10 odsto sve ribe na svetu, iako čine tek 2 odsto svetske populacije.

Morijama, takođe, navodi da ih od detinjstva roditelji uče da moraju da jedu polako i cene svaki zalogaj. Pravila kojih se moraju pridržavati podrazumevaju da nikada ne smeju potpuno da napune tanjur niti da serviraju veliku porciju, da svaka namirnica mora biti zasebno servirana...

japan-hrana-pirinac.jpg japan-hrana-pirinac.jpg
Foto: AP

Morijama ističe da je japanska kuhinja s namerom lagana i u njoj se kuva polako, namirnice se uglavnom kuvaju, kratko prepeku na žaru, kuvaju na pari ili brzo prepeku u voku. Umesto s hlebom, Japanci uz sve obroke jedu pirinač i to predstavlja veliku razliku između toga kako se jede na Istoku i Zapadu.

U Japanu se doručak smatra najvažnijim i najvećim obrokom i može se sastojati od brojnih namirnica i napitaka, a koji uglavnom uključuje zeleni čaj, pirinač kuvan na pari, miso supu, tofu, mladi luk, morsku travu, omlet ili komad ribe.

Slatki deserti se u Japanu retko jedu, a kada i jesu na jelovniku obično je reč o izrazito malim porcijama, što ne znači da Japanke ne vole čokoladu, kolače, sladoled i torte, nego da shvataju koju snagu ta jela imaju i koje neželjene posledice može zbog njih da ima telo.

"Vežbanje je deo svakodnevne rutine u Japanu i svakodnevica Japanaca uključuje čitav niz nenamernog vežbanja, a izgradili su i celu "kuluturu biciklizma", hodanja i planinarenja", istakla je Morijama.