Sve je više organske hrane u austrijskim supermarketima
BEČ - Već godinama raste ponuda bioproizvoda u austrijskim supermarketima. Udeo proizvoda sa oznakom "bio" 2012. iznosio je 6,5 odsto, a 2013. godini 6,7 odsto.
Austrija je država u kojoj oznaku "bio" mogu da ponesu isključivo organski, čisti biološki proizvodi. Najviše je jaja (17 odsto), zatiim mleka (15 odsto), i krompira (15 odsto). Sve više je u ponudi "biojogurta" (13 odsto), butera (11 odsto), povrća (13 odsto) i voće (11 odsto).
Organsko mleko i mlečni proizvodi su posebno omiljeni među Austrijancima, potvrđuje Barbara Keher-Šulc (Barbara Köcher-Schulz), rukovodilac marketinga organskih proizvoda u AMA (Agrar Markt Austria), austrijskoj državnoj organizaciji za promovisanje domaće poljoprivrede.
Domaća potrošnja organskog mleka se udvostručila u poslednjih 15 godina. S druge strane, neiskorišćene su mogućnosti u organskoj proizvodnji mesa i mesnih prerađevina, bilo da je reč o crvenom mesu ili živini, kojih je trenutno u ponudi na tržištu svega tri odnosno četiri odsto.
"To se naravno odražava i na njihovu cenu koja je dvostruko veća od mesa konvencionalno proizvedenog. To je velika prepreka za potrošače«, izjavila je bečkom dnevnom listu Standard Manuela Šir (Manuela Schürr), portparolka AMA.
Vodeća u EU po organskoj proizvodnji Austrija, većinom alpska zemlja,uspeva da održava svoju poljoprivredu upravo zahvaljujući organskoj, biološki besprekornoj proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Reč je o ratarstvu, voćarstvu stočarstvu, peradarstvu i drugim granama poljoprivrede gde se radi bez pesticida, herbicida, insekticida, veštačkih đubriva i drugih hemikalija. Ni jedna druga članica EU nema veći udeo organske poljoprivrede u ukupnoj proizvodnji od Austrije.