BLAGOTVORNE NAMIRNICE: Oslobodite se lošeg zadaha

U situacijama kad ne možete brzo da operete zube ili nemate mogućnosti zdravo da se hranite, postoje brza rešenja

Najčešći uzroci lošeg zadaha su loša oralna higijena i gastroenterološki problemi. Iako se on delimično može ukloniti češćim pranjem zuba i čišćenjem koncem, ono što je posebno važno jeste voditi više računa o zdravoj ishrani. U situacijama kad ne možete brzo da operete zube ili nemate mogućnosti zdravo da se hranite, postoje brza rešenja koja možete da pronađete u frižideru. Naime, neke namirnice deluju tako što čiste usta, dok druge neutralizuju probavne tegobe.

1. Sveže bilje
Peršun je jedan od najpoznatijih boraca protiv lošeg zadaha, ali i drugo bilje, poput korijandera i ruzmarina, pomaže u sprečavanju lošeg zadaha. Možete žvakati bilje ili od njega napraviti čaj.

2. Jogurt
Dnevna doza jogurta dokazano smanjuje količinu vodonik-sulfida u ustima, koji uzrokuje zadah. Pored toga, on uništava i nezdrave bakterije, a jedno istraživanje je pokazalo da je kod osoba koje ga redovno konzumiraju smanjen procenat karijesa i bolesti desni.

3. Jabuke i celer
Jabuke, šargarepa, celer i slične namirnice hrskave konzistencije pomažu u povećanoj proizvodnji sluzi, koja ispira usnu šupljinu i održava njenu čistoću.

4. Zeleni čaj
Dok kiseline i enzimi iz kafe čine dah veoma neprijatnim, zeleni čaj ga sprečava. Za to su zaslužni flavonoidi koji se u njemu nalaze.

5. Ðumbir
Iako se odavno koristi kao lek za smirivanje želudačnih tegoba, isto tako povoljno deluje i na loš zadah. Za ispiranje usta narežite svež dumbir i pomešajte ga s limunom i toplom vodom.

6. Sve što sadrži mentu
Kad sve ostalo propadne, zamaskirajte neugodan zadah bombonama ili žvakaćim gumama koje sadrže mentu. Žvakaće gume bez šećera mogu povećati proizvodnju sluzi, koja može nežno da ispere bakterije.

7. Paprika i voće bogato vitaminom C
Bakterije odgovorne za proizvodnju lošeg zadaha nisu u dobrim odnosima sa vitaminom C, koji je važan u ishrani kao borac protiv bolesti desni i gingivitisa.

Premda ga mnogi ljudi uzimaju u obliku dodatka ishrani, treba biti oprezan jer on može uzrokovati i gastroenterološke probleme, koji mogu još više pogoršati zadah.