GODINE PROLAZE: Kako stari penis?

Vreme uzbuđenosti postaje sve kraće što su stariji, jer niži nivoi testosterona znače da treba više vremena za erekciju, a i za orgazam

Starenje utiče na muški polni organ i to na nekoliko načina. Bez obzira da li je muškarac sam, u vezi ili braku, da li ima zdravstvene probleme ili ne, određene promene su neminovne. Za početak, vrhunac seksualnosti kod muškarca događa se oko 30. godine, a nakon toga je sve put prema dole.

Prve promene će se dogoditi u izgledu i veličini, tj. glavić će polako gubiti boju zbog smanjenja protoka krvi, a nije čudno ni da stidne dlake počnu da odlaze zajedno s onima sa temena. Loša vest za one koji u tim godinama počnu da puštaju stomak - za razliku od stomaka koji raste, penis gubi i na dužini, i na obimu.

Ali, ako je smanjenje posledica godina, ne može se učiniti ništa. Naime, tokom godina se masne materije poznate kao plakovi talože u sitnim arterijama u penisu, što onemogućava normalan protok krvi. S godinama se penis može i iskriviti u neku stranu, bilo kao posledica nezgoda, dok je u erekciji ili tokom seksa kad dolazi do manjih oštećenja tkiva.

Naravno, i vreme uzbuđenosti postaje sve kraće što su stariji, jer niži nivoi testosterona znače da treba više vremena za erekciju, a i za orgazam.

Za dosta problema može biti odgovorna i povećana prostata koja će oslabiti protok krvi i početi da uzrokuje probleme s erekcijom, stoga, ma kako nezgodan bio, pregled prostate bi trebalo da bude redovna procedura za muškarce koji su prešli četrdesetu.

Ne zvuči kao najbolja vest zar ne? Ali dobro, još nemate razloga za brigu, a čisto preventive radi, ubedite svog dragog da trenira i hrani se zdravo, čisto da biste odložili sve ove probleme što je više moguće!

Foto Thinkstock

(Stil)