Stručnjaci kažu da je bezbednije da se koristi običan šećer u umerenim količinama jer se dobija bez dodavanja aditiva
BEOGRAD - Najrasprostranjeniji veštački zaslađivač aspartam, koji je kao pojačivač arome prisutan u gotovo svim industrijskim prehrambenim proizvodima i napicima, jeste čista hemija i njegovo korišćenje se ne preporučuje bez preke potrebe.
Dr Zita Šereš, šef Katedre za tehnologije ugljenohidratne hrane na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu, potvrdila je da upotreba veštačkih zaslađivača može ugroziti zdravlje, o čemu je Kurir pisao.
Laksativno dejstvo
- Zaslađivači imaju laksativno dejstvo i ne smeju se koristiti u većoj količini. Za jetru je zaslađivač manje zdrav od belog šećera - kaže dr Šereš i dodaje da nema potrebe koristiti veštačke zaslađivače kako bi se smanjio unos slatkih materija, osim kada su u pitanju dijabetičari jer oni nemaju izbora.
- Izuzimajući dijabetičare, podržavam unos belog šećera, ali, naravno, umereno. On je organskog porekla i pored soli je jedni začin koji se industrijski može dobiti bez dodavanja drugih materija - ističe dr Šereš i navodi da osobe sa urođenim oboljenjem zvanim fenilketonurija, gde postoji genetski poremećaj metabolizma aminokiseline fenilalanina, ne bi smele da konzumiraju namirnice koje makar i u tragovima sadrže aspartam.
Ima ga svuda
Saharin i aspartam su najčešće korišćeni zaslađivači, i sve češće ih ima u napicima poput sokova, jogurta, u slatkišima, pudinzima, sladoledima, a imaju 100 do 300 puta jači ukus u odnosu na klasičan beli šećer.
Dr Zita Šereš, šef Katedre za tehnologije ugljenohidratne hrane na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu, potvrdila je da upotreba veštačkih zaslađivača može ugroziti zdravlje, o čemu je Kurir pisao.
Laksativno dejstvo
- Zaslađivači imaju laksativno dejstvo i ne smeju se koristiti u većoj količini. Za jetru je zaslađivač manje zdrav od belog šećera - kaže dr Šereš i dodaje da nema potrebe koristiti veštačke zaslađivače kako bi se smanjio unos slatkih materija, osim kada su u pitanju dijabetičari jer oni nemaju izbora.
- Izuzimajući dijabetičare, podržavam unos belog šećera, ali, naravno, umereno. On je organskog porekla i pored soli je jedni začin koji se industrijski može dobiti bez dodavanja drugih materija - ističe dr Šereš i navodi da osobe sa urođenim oboljenjem zvanim fenilketonurija, gde postoji genetski poremećaj metabolizma aminokiseline fenilalanina, ne bi smele da konzumiraju namirnice koje makar i u tragovima sadrže aspartam.
Ima ga svuda
Saharin i aspartam su najčešće korišćeni zaslađivači, i sve češće ih ima u napicima poput sokova, jogurta, u slatkišima, pudinzima, sladoledima, a imaju 100 do 300 puta jači ukus u odnosu na klasičan beli šećer.
Kurir štampano