Krofne po bakinom receptu

Sastojci:
- 750 g brašna
- 1 dl ulja
- 4 kašike šećera
- 1 jaje
- 1 žumance
- 500 ml mleka
- 40 g svežeg kvasca
- malo soli
- ulje za prženje
- 1 kesica vanilin-šećera
- šećer u prahu za posipanje

Priprema:
Kvasac rastopite u jednom decilitru toplog mleka s malo šećera i malo brašna i pustite da naraste. Za to vreme umutite jaja sa ostatkom mleka, šećera i malo soli, dodajte narasli kvasac, pa polako dodajte brašno i ulje uz stalno mešanje varjačom. Ostavite testo na toplom da se udvostruči, pa ga premesite, razvucite da bude debelo centimetar i čašom ili modlom umočenom u brašno vadite krofne. Ostavite ih oko pola sata da još nadođu, a zatim ih pržite u vrelom ulju (gornju stranu - naraslu stavljajte u ulje). Na kraju ih pospite šećerom u prahu u koji ste dodali vanilin-šećer.