Prste da poližeš

Uskršnja jaja


Uskrs se približava i već je vreme da razmišljate o tome šta ćete pripremiti. Evo ideje za „farbanje“ jaja kojom ćete biti oduševljeni. Nema više obojenog belanceta ni bojazni da će jaje biti ofarbano nezdravom bojom.


Potrebno

♦ jaja
♦ salvete
♦ jedno belance

Priprema

Jaja obarite. Pripremite salvete s motivima Uskrsa (treba da budu one koje imaju više slojeva). Ako su salvete veće, isecite željenu sličicu ili šaru.

Belance odvojite od žumanceta i umutite ga žicom. Uzmite jaje, stavite na njega salvetu (ili samo motiv) i preko toga četkicom premažite belance.

Sve je veoma jednostavno, a ako vam se salveta malo zgužva, to se neće videti. Premazano jaje ostavite da se osuši.

Oko jajeta stavite ukrasnu traku.
Rezultat: Prelepa jaja koja, kad se oljušte, nemaju fleke od boja!


Uskršnji venac od lešnika

Sastojci

Testo
♦ 400 g brašna
♦ pola kesice kvasca
♦ prstohvat soli
♦ 80 g margarina
♦ 70 g šećera
♦ 130 ml mleka
♦ 1 kašika jogurta
♦ 1 jaje

Punjenje
100 g sitno mlevenih lešnika
♦ 100 g pečenih grubo samlevenih lešnika
♦ 100 g šećera
♦ rendana korica limuna

Priprema
Mleko, margarin i šećer zagrejati da se margarin otopi, ali da ne bude vrelo. Sipajte to u posudu u kojoj ćete mesiti testo. Dodati jaje, sjedinite ga sa ovom smesom i sipati u to rastopljen kvasac i brašno. Sve to dobro sjedinite da se dobije fino, glatko testo, ostaviti ga da se udvostruči pa ga ponovo premesite i razvite oklagijom na radnoj površini u pravougaonik. Preko testa pospite lešnike i šećer (možete lešnike zameniti orasima i dodati suvo grožđe) i uvijte ga u rolnu, pa je onda okrećite na jednu stranu, tačnije uvijte je u spiralu. Kalup za kuglof nauljite ili premažite margarinom, pospite brašnom i stavite venac da se peče na temperaturi od 180 stepeni. Testirajte čačkalicom sredinu venca da budete potpuno sigurni da je i unutra pečen.


Svečani rolat

Sastojci
♦ 1.200 g mešanog mlevenog mesa
♦ 100 g šunkarice
♦ 3 jajeta
♦ 2 kuvana jajeta
♦ 300 g tanke slanine
♦ celer
♦ senf
♦ so, biber
♦ aleva paprika

Priprema
Meso u posudi zamesite s biberom, solju ili biozačinom, dodajte dve kašike sitno iseckanog celera i malo aleve paprike. U međuvremenu od tri jajeta ispecite tri palačinke.

Meso istanjite na foliji u veličini tepsije, na njega stavite palačinke od jaja, preko njih naseckanu šunku, tanko premazati senfom, pa preko svega dva skuvana i iseckana jajeta. Rolat spojite i obmotajte ga tanko isečenom slaninom i peći oko sat na 200 stepeni.

Tortilje s piletinom i brokolijem

Sastojci
♦ 2 tortilje
♦ 2 komada belog mesa
♦ veći cvet brokolija
♦ 1 dl kisele pavlake
♦ so, biber, biozačin

Priprema
Meso dobro izlupajte, posolite i malo pobiberite. Brokoli podelite na više manjih cvetova i barite u ključaloj oko osam minuta, ocedite ga i prelijte hladnom vodom da zadrži boju i ukus. Koren malo duže kuvajte, isecite ga na kocke i sa malo soli i 1 dl kisele pavlake usitniti u blenderu. Tortilje i meso ispecite na roštilju ili na tiganju na malo ulja. Belo meso isecite na trake. Tortilje premažite kremom od brokolija i kisele pavlake, potom stavite belo meso i sitne cvetove brokolija (po želji možete dodati još pavlake). Uvijte tortilje i poslužite ih!


Voćni Hleb

Sastojci
♦ 3 jajeta
♦ 180 g šećera
♦ 3 štangle čokolade
♦ 150 g mlevenih oraha
♦ 100 g kandirane korice limuna
♦ 15 krupnih urmi
♦ 5 suvih smokvi
♦ 100 g belog suvog grožđa
♦ 3 suve šljive
♦ 2 supene kašike slatkog od belih trešanja
♦ 1 jabuka (isečena na kocke)
♦ sok i korica jedne pomorandže
♦ 120 g brašna
♦ malo putera

Priprema
Šećer umutite s jajima, potom dodajte suvo voće, izrendanu čokoladu, sok od narandže i brašno... Sve dobro sjedinite.
Pleh u obliku pravougaonika namastite i pospite brašnom. Izlijte smesu i pecite. Gotov hleb prelijte istopljenim puterom.


Ove i druge recepte možete naći na sajtu Astal kuhinja moje ravnice

http://vojvodjanskakuhinja.blogspot.com/