Pekar Dominik Ansel morao je nedavno da zaštiti ime svog kolača koji su počeli da kopiraju širom Amerike. Sve je počelo kada je pekar pokušao da napravi neku novinu i eksperimentisao je sa okusima i oblicima. Tako je nastao kronat (cronut).
Šta je kronat (cronut)?
Kolač koji je izazvao histeriju nije ni krofna ni kroasa, ali je spoj obe čuvene poslastice, lisnatog francuskog testa i u ulju prženih krofni, kremastog punjenja i slatke glazure.
Sastojci:
Za testo: 3/4 šolje (250 ml) toplog mleka, 1 kašika suhog kvasca, 1/3 šolje šećera, 2 veća jajeta, 1 kašičica vanile, 3 ½ šolje višenamjenskog brašna, 1 kašičica soli i 1 šolja putera (na sobnoj temperaturi).
Za preliv: 1/2 šolje šećera u prahu, 3 kašike javorovog sirupa (ili meda), 1 to 2 kašike mleka, pavlake ili vode.
Priprema:
U većoj posudi pomešajte mleko i kvasac i sačekajte da nadođe. Dodajte šećer, jaja i vanilu, pa dobro izmešajte. Dodajte 1 šolju brašna i so, pa postepeno dodajte i nešto više od 2 šolje brašna mešajući, nekoliko minuta, dok ne postane meko i elastično.
Premestite testo u posudu i pokrijte plastičnom folijom, pa stavite u frižider na 30 minuta. U međuvremenu mutite puter i preostalu 1/4 šolje brašna električnim mikserom nekoliko minuta dok ne postane mekano.
Kada se testo rashladilo prespite ga na pobrašnavljen sto i izvaljajte oklagijom u pravougaonik 33×46 cm i debljine oko 1 cm ili tanji. Premažite testo puterom i presavijte na 3 dela, jedan preko drugog. Pokrijte plastičnom folijom i ponovo stavite u frižider na 30 minuta.
Kada ga izvadite ponovo ga izvaljajte oklagijom u pravougaonik. Ponovo levu trećinu prebacite preko sredine, pa preko nje ponovo desnu trećinu. Razvaljajte testo blago ponovo, pa ga vratite u frižider. Ovo ponavljajte još 2 puta da bi ste dobili slojevitost kro-krofne. Znači, sveukupno trebate ponoviti postupak - preklapanje - oklagija - frižider 4 puta. Kada ste završili sa slojevima ostavite testo ponovo u frižider, ali na sat vremena, ili, čak, preko noći.
Nakon toga, vaše testo je spremno za pečenje. Izvaljajte ga oklagijom – debljine 3 do 5 cm, pa ga kalupima oblikujte u krofne. U dubokoj šerpi dobro ugrejte ulje, da bude vrelo (kada kao i obično pravite krofne). Stavljajte krofnice u ulje i pecite sa obe strane dok ne porumene i ne postanu hrskave.
Ređajte ih na papir za pečenje ili kuhinjske ubruse. Napravite i preliv - pomešajte šećer u prahu, med i mleko, pa posipajte po krofnama dok su još vruće. Služite ih tople.