Prste da poližeš

Torta japanski vetar

Sastojci:
♦ 8 belanaca
♦ 400 g šećera
♦ sok od 1/2 limuna
Fil:
♦ 8 žumanaca
♦ 8 kašika šećera
♦ 3 kašike brašna
♦ 2,5 dl mleka
♦ 250 g maslaca
♦ 150 g mlevenih pečenih lešnika
♦ 150 g seckanih oraha
♦ 2 kesice šlaga

Priprema:
Belanca, šećer i sok od limuna umutite u čvrst sneg. Masu sipajte u pleh obložen pek-papirom i pecite na 150 stepeni. Kora treba više da se suši nego da se peče. Gotovu koru pažljivo istresite iz pleha i isecite po dužini na tri dela.
Za fil umutite 4 žumanceta sa 4 kašike šećera i brašnom. Masu pomešajte s toplim mlekom i kuvajte na tihoj vatri. Kad se sjedini, ohladite. Preostala 4 žumanceta penasto umutite s maslacem i 4 kašike šećera, pa pomešajte s filom koji je prethodno skuvan i sve to podelite na dva dela. U jedan deo stavite lešnike, a u drugi orahe. Prvu koru filujte filom s lešnicima, drugu filom s orasima, pa završite trećom korom. Tortu ukrasite umućenim šlagom i stavite je u frižider da se dobro ohladi.