Žitarice kao što su pirinač i kukuruz u svom sastavu ne sadrže gluten, lako su svarljive i u ishranu se mogu uvesti nakon navršena četiri meseca života. Pšenica, raž, ovas i ječam sadrže dosta glutena, koji kod predisponiranih osoba izaziva glutensku enteropatiju.
Žitarice koje sadrže gluten uvode se u ishranu nakon navršenih šest meseci života, i to u obliku instant cerealija, a nakon osmog meseca života ove žitarice se mogu dati u obliku hleba, griza, keksa, brašna. U okviru instant cerealija postoji više različitih vrsta i podvrsta, kako bi bili zadovoljeni različiti ukusi i potrebe. Uobičajena podela instant žitnih kaša za decu je na: mlečne (sadrže mlečnu formulu) i nemlečne (sadrže vodu). Cerealije mogu u svom sastavu sadržati određenu količinu i vrstu voća, čokoladu, vanilu, cimet ili neki drugi sastojak.
Preporuke
KAČAMAK I KAŠA PRAKTIČAN OBROK
Preporuka je da deci za doručak servirate zdravu hranu kao što su različite vrste žitarica, koje se najčešće pripremaju s mlekom ili jogurtom:
- kačamak od integralnog kukuruza
- kačamak od oljuštenog prosa
- žitna ili ovsena kaša
- musli sa lomljenim zrnima ovsa, malo suvog voća i dodatkom meda
- za decu uzrasta dve do tri godine potrebno je 100 grama žitarica, a za dete uzrasta od četiri do šest godina potrebno je 120-150 grama
- nemlečne cerealije u svom sastavu ne sadrže mlečnu formulu pa ih možemo pripremati s mlečnom formulom, jogurtom, vodom ili sokom.