Stil

Soja snižava krvni pritisak

U kontekstu ishrane, čaša sojinog mleka sadrži 22 miligrama izoflavona, dok 100 grama zrna soje ima više od 130 miligrama izoflavona

VAŠINGTON - Soja i prozvodi od soje koji sadrže izoflavone pomažu u sniženju krvnog pritiska kod mlađih i odraslih osoba.

Posebnu korist od tih proizvoda imaju Afroamerikanaci, čija se stopa prevalencije visokog krvnog pritiska kreće do skoro 42 odsto, prenosi portal Vitamini.

Tako se unos izoflavona od više od 2,5 miligrama na dan povezuje sa značajno nižim vrednostima sistolnog krvnog pritiska.

U kontekstu ishrane, čaša sojinog mleka sadrži 22 miligrama izoflavona, dok 100 grama zrna soje ima više od 130 miligrama izoflavona.

Stoga, jednostavnom promenom loših prehrambenih navika i uključivanjem u ishranu sojinih proteina, voća, povrća, celovitih žitarica i niskomasnih mlečnih proizvoda, možemo sistolni krvni pritisak da snizimo za 10 mmHg u stanju koje se zove pre-hipertenzija.