Ovo je najveća greška koju radite nakon što se opečete u kuhinji!

Stiudija je pokazala da topla voda smanjuje oštećenje tkiva i pomaže uspostavljanju normalne cirkulacije u povređenim delovim

Uvreženo je mišljenje kako na opekline koje su vam se dogodile, na primer tokom kuvanja, treba pustiti hladnu vodu kako bi se koža ohladila te kako bi se sprečilo stvaranje plika.

Međutim, studija objavljena u časopisu Journal of Plastic koji se bavi estetskom hirurgijom, sugeriše suprotno. Pokazalo se da topla voda smanjuje oštećenje tkiva i pomaže uspostavljanju normalne cirkulacije u povređenim delovima.

Naime, tokom 24 sata od povrede kod identičnih opeklina koje su tretirane toplom vodom rane su bile površnije.

"Hladna voda pomaže u smanjenju osećaja boli jer hladi kožu i živčane završetke. Međutim, nakon 20 minuta bol se javlja jer je temperatura kože bila na preniskoj temperaturi", kaže Reto Wettstein, plastični hirurg iz Basela i voditelj studije.

Odmah po nastanku opekline treba pustiti hladnu vodu, ali samo na jedan minut, a potom topliju kako bi se potskla cirkulacija. Preporučljiva temperatura vode je od 20 do 30 stepeni Celzijusa.

(net.hr)