Mandarine mogu smanjiti rizik od raka jetre. Naime, naučnici su otkrili kako ljudi koji imaju hronični virusni hepatitis mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre ako piju sok od sveže mandarine. U istraživanju koje je trajalo godinu dana učestvovalo je 30 ispitanika
Smanjuju rizik od raka
Mandarine mogu smanjiti rizik od raka jetre. Naime, naučnici su otkrili kako ljudi koji imaju hronični virusni hepatitis mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre ako piju sok od sveže mandarine. U istraživanju koje je trajalo godinu dana ulestvovalo je 30 ispitanika koji su imali virusni hepatitis. Svakodnevno su pili sok od mandarine i naposletku nisu imali nikakve znakove raka jetre. Za razliku od njih, među 45 ispitanika koji nisu pili napitak od mandarine, 8,9 odsto razvilo je rak jetre.
Dobar su izvor vitamina C
Mandarine vam mogu dati i do 80 odsto potrebnog dnevnog unosa vitamina C koji je višestruko koristan, na primer u borbi sa slobodnim radikalima. To su molekule s neparnim brojem elektrona koje traže svoj par "krađom" elektrona iz stabilnih slobodnih radikala. Ovo uzrokuje lančanu reakciju, odnosno prelaz stabilnih slobodnih radikala u nestabilne, što na kraju može dovesti do telesnog oštećenja, kao što su oštećenja proteina i oštećenja DNK. Antioksidansi sprečavaju ovu lančanu reakciju i zaustavljaju oštećenja, a to, između ostalog, jača i imunitet.
Regulišu holesterol
Antioksidansi u mandarini mogu da snize visinu lošeg holesterola. To postižu boreći se protiv slobodnih radikala koji oksidiraju holesterol, pa se on lako nakuplja na zidovima arterija. Ako dođe do naslaga holesterola, krv se usporeno kreće u arterijama, što može dovesti do visokog krvnog pritiska, moždanog udara, bolesti srca te oboljenja jetre.
Regulišu težinu
Redovno jedenja vlakana pomaže da se duže osećate sitost. Deca i odrasli treba da uzimaju oko 20 grama vlakana dnevno. Međutim, možda ćete morati uzeti i više što ovisi o količini kalorija koje konzumirate.
(abc.ba)