Sočni đuveč s karfiolom i krompirom

Shutterstock

Sastojci:

- 250 g praziluka
- 500 g krompira
- 500 g karfiola
- 1 glavica luka
- 1 kašika putera ili ulja
- 200 ml neutralne pavlake
- 2 jajeta
- 2 kašike kisele pavlake
- 1 kašika senfa
- 100 g rendane gaude
- muskatni oraščić
- so, biber

Priprema:

Krompir i praziluk nasecite na kolutove, a karfiol razdvojte na cvetove. Slaninu isecite na tračice, a luk na kockice. Rernu zagrejte na 180 stepeni. Slažite pomešano povrće i krompir u namašćenu vatrostalnu plitku posudu. Luk propržite na zagrejanom puteru ili ulju pa ga u činiji izmešajte sa obe pavlake, umućenim jajima, senfom i sa 50 g gaude. Preliv začinite solju, biberom i muskatnim oraščićem. Prelijte đuveč, pecite 45-50 minuta (posle 20 minuta ga pospite preostalim sirom), dok ne dobije lepu zlatnosmećkastu boju. Ukrasite svežim peršunom.