Stručnjaci ističu da posebnom vrstom jelovnika roditelji mogu da ojačaju odbrambeni mehanizam svojih mališana na mnogobrojne mikroorganizme izazivače oboljenja
Pregurati jesenje i zimske dane bez prehlada i gripa pravo je olakšanje za roditelje. U tome im znatno može pomoći pravilna, dobro izbalansirana ishrana, koja je ključ za razvoj i održavanje imunog sistema.
Odavno je već poznato da naše zdravlje zavisi od imuniteta. Iako je on uslovljen genetikom, uticaj životne sredine i način ishrane takođe nisu zanemarljivi. Kao posledica jakih i čestih napada na imuni sistem u narednom periodu mogu se javiti nazeb, grip, temperatura, dijareja, povraćanje i druge tegobe. S druge strane, jak imunitet obezbeđuje detetu snažnu prirodnu odbranu od mikroorganizama (gljivica, bakterija, virusa i parazita) koji predstavljaju izazivače mnogih bolesti.
Ukoliko je dete podložno obolevanju, mora mu se postepeno poboljšati imunitet. U tome pomaže izbalansirana ishrana. Važno je mališanima pripremati što raznovrsniju hranu, kontrolisanog porekla, s dosta povrća i voća bogatog vitaminom C. Sok od pomorandže je jedan od najhranljivijih voćnih sokova, izvanredan izvor vitamina C, kalijuma, folata i tijamina. Detetu treba posluživati i testeninu, pecivo i hleb koji su dobijeni mlevenjem celog zrna, dakle integralne namirnice, jer je u njima očuvana nutritivna vrednost. Te namirnice treba konzumirati u jutarnjim i popodnevnim časovima, a izbegavati uveče zbog smanjene insulinske osetljivosti - to je hrana koja treba da obezbedi dnevne energetske potrebe.
U ishranu bi bilo poželjno uvrstiti sve vrste ribe zbog bogatstva ribljim uljem i nezasićenim masnim kiselinama. Tuna, skuša, haringa, losos, oslić i pastrmka u jelovniku treba da budu zastupljene dva do tri puta nedeljno. Treba obratiti pažnju na smanjenje jednolične kalorične hrane, bogate zasićenim mastima ili šećerima. Deci nikako ne treba davati prerađenu hranu i gazirana pića. Te namirnice imaju malu hranljivu vrednost, a zatvaraju apetit, tako da mališani neće moći da unose drugu hranu, što će dovesti do slabljenja imuniteta.
Odavno je već poznato da naše zdravlje zavisi od imuniteta. Iako je on uslovljen genetikom, uticaj životne sredine i način ishrane takođe nisu zanemarljivi. Kao posledica jakih i čestih napada na imuni sistem u narednom periodu mogu se javiti nazeb, grip, temperatura, dijareja, povraćanje i druge tegobe. S druge strane, jak imunitet obezbeđuje detetu snažnu prirodnu odbranu od mikroorganizama (gljivica, bakterija, virusa i parazita) koji predstavljaju izazivače mnogih bolesti.
Ukoliko je dete podložno obolevanju, mora mu se postepeno poboljšati imunitet. U tome pomaže izbalansirana ishrana. Važno je mališanima pripremati što raznovrsniju hranu, kontrolisanog porekla, s dosta povrća i voća bogatog vitaminom C. Sok od pomorandže je jedan od najhranljivijih voćnih sokova, izvanredan izvor vitamina C, kalijuma, folata i tijamina. Detetu treba posluživati i testeninu, pecivo i hleb koji su dobijeni mlevenjem celog zrna, dakle integralne namirnice, jer je u njima očuvana nutritivna vrednost. Te namirnice treba konzumirati u jutarnjim i popodnevnim časovima, a izbegavati uveče zbog smanjene insulinske osetljivosti - to je hrana koja treba da obezbedi dnevne energetske potrebe.
U ishranu bi bilo poželjno uvrstiti sve vrste ribe zbog bogatstva ribljim uljem i nezasićenim masnim kiselinama. Tuna, skuša, haringa, losos, oslić i pastrmka u jelovniku treba da budu zastupljene dva do tri puta nedeljno. Treba obratiti pažnju na smanjenje jednolične kalorične hrane, bogate zasićenim mastima ili šećerima. Deci nikako ne treba davati prerađenu hranu i gazirana pića. Te namirnice imaju malu hranljivu vrednost, a zatvaraju apetit, tako da mališani neće moći da unose drugu hranu, što će dovesti do slabljenja imuniteta.
Činjenice
ŠTA IM TREBA UVRSTITI U JELOVNIK
- voće i povrće bogato vitaminom C
- sok od pomorandže (bogat vitaminom C, kalijumom, folatom i tijaminom)
- testenine, pecivo i hleb koji su dobijeni mlevenjem celog zrna
- sve vrste ribe