Ove kombinacije namirnica mogu ugroziti vaše zdravlje

Profimedia
Evo zbog čega ne treba da kombinujete krompir i meso, pirinač i mlečne proizvode ili da jedete voće posle ručka

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa

Čini vam se da je pirinač odličan prilog uz ribu? Niste u pravu. Zbog toga vam predstavljamo nekoliko pravila za kombincaiju namirnica koja će vam poboljšati varenje i opšte zdravlje.

1. Ne jedite proteine i skrob zajedno
Izbegavajte unos prostih ugljenih hidrata i proteina u jednom obroku. Hleb, pirinač i žitarice ne bi trebalo jesti u kombinaciji sa ribom, jajima, mesom, mlečnim proizvodima ili tofuom. Ovo su najgore moguće kombinacije namirnica. Vašem telu je potrebna alkalna osnova za varenje skroba i kisela osnova za varenje proteina. Kada enzimi počnu da vare skrob, prisustvo alkalnih enzima usporava varenje proteina. Zbog toga se možete osetiti naduto i usporiti varenje hrane. Proteini i skrob se odlično slažu sa lisnatim zelenim povrćem.

2. Proteine jedite samo s povrćem.

3. Skrobne namirnice poput pirinča, hleba, krompira, paste i peciva jedite samo s povrćem.

4. Voće bi trebalo da jedete dva sata pre ili posle obroka.
Voće se brzo vari, pa dok dođe do vašeg želuca već je počelo da se razgrađuje. Ako se kombinuje s drugim namirnicama, može da počne da se fermentiše pre nego što se svari.

5. Lubenice i dinje nemojte kombinovati s drugim namirnicama.
Lubenice i dinje se vare mnogo brže od drugih namirnica, pa ih ne treba kombinovati čak ni s drugim voćem.

6. Ne mešajte skrob i šećer.
Kolačići mogu biti veoma privlačni i nekad je zaista teško da im odolite, ali oni loše utiču na sistem za varenje. Kada se u ustima izmešaju šećer i skrob, zaustavlja se lučenje enzima koji rastvara skrob pa se one teže vari. Šećer se fermentiše u stomaku pa se tako stvara kisela sredina čime se dodatno usporava varenje skroba.

7. Mleko ne kombinujte s drugim namirnicama.
Pasterizacijom se uništavaju enzimi koji olakšavaju njegovo varenje. Mleko počne da se zgrušava kad dospe do želuca i usporava varenje druge hrane. Zbog toga ga konzumirajte bez drugih namirnica, a možete i napraviti domaće bademovo mleko.

8. Izbegavajte slatkiše.
Uzimanjem slatkih, skrobnih namirnica ili voća nakon obroka ometate varenje ugljenih hidrata ili proteina koji se već nalaze u stomaku. Zbog toga odolite iskušenju da nakon obilnog obroka uzmete desert. Sačekajte bar dva sata nakon obroka i onda se poslužite neodoljivim poslasticama.

SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:

Zašto ne treba prati sirovu piletinu

Kafa i cigareta na prazan stomak? Ne, nikako

Najbolje i najgore namirnice za kosti

Ove stvari nemojte raditi nakon obroka

Zašto je opasno polizati kašiku smese za kolače?