Ovaj tekst je preuzet sa portala Men’s Health
Mariniranje svinjetine u pivu pre pečenja na roštilju može da blokira neke potencijalno kancerogene supstance kao što su policiklični aromatični ugljovodonici.
U istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry navodi se da je potapanjem svinjskih odrezaka u crno pivo tokom četiri časa, dovelo do smanjenja proizvodnje osam ključnih policikličnih aromatičnih ugljovodonika, tokom pečenja, za čak 53 odsto. Marinada u svetlom pivu je znatno manje delotvorna, smanjuje proizvodnju kancerogena za samo 13 odsto.
Naučnici veruju da je tajna u antioksidansima, koji se u tamnom pivu nalaze u većoj koncentraciji nego u svetlom, a koji sprečavaju aktivnost slobodnih radikala neophodnu za nastanak policikličnih aromatičnih ugljovodonika.
Ovaj trik verovatno funkcioniše i sa drugim vrstama mesa. Osim toga, dodavanje još antioksidanasa u marinadu (npr. ovog ispod) može povećati ovaj pozitivni efekat.
SA SAJTA MEN’S HEALTH PREPORUČUJEMO JOŠ:
Piva koja niste probali
Šta se dešava vašem telu nakon prvog trenigna
Pravilo broj 1 u krevetu
Gde se krije rak kože?
4 saveta za nošenje jesenjih aksesoara