Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa
Pohovan hleb je odličan izbor za doručak ili večeru i odlično se slaže s raznim namazima. Moguće je da u pripremi ovog klasičnog jela ipak pravite neke greške, pa vam prženice budu previše masne ili suve, zagore ili budu gnjecave.
Ovo su najčešće greške u pripremi prženica.
1. Dodajete previše mleka
Nemojte preterivati u dodavanju mleka jajima. Tako se jaja neće dobro ispržiti, pa ćete dobiti gnjecave prženice. Najbolje prženice su one koje imaju suvu površinu i hrskave krajeve.
2. Ne mešate dovoljno jaja i mleko
Sigurno ne želite da se na prženicama jasno vide delovi belanaca. Zbog toga dobro promešajte jaja, stavite malo mleka i začine.
3. Ne birate pravi hleb
Ako su vam kriške hleba previše tanke mogu da se raspadnu u toku utapanja u mešavinu jaja i mleka. Ukoliko su predebele, sredina kriški neće upiti smesu od jaja. Zato je dobro da vam kriška hleba bude debljine do 2 centimetra.
4. Ne umočite hleb dovoljno
Nemojte samo na brzinu umočiti hleb pre prženja. Potrebno je da dobro upije jaja kako bi prženica bila mekana i sočna iznutra.
5. Pržite na previše slaboj ili prejakoj temperaturi
Ako je temperatura prejaka, prženice će biti hrskave spolja, a unutra se neće dovoljno ispržiti. A ako pržite na niskoj temperaturi, hleb će se isušiti i nećete dobiti sočne prženice.
6. Ne zagrejete ulje dovoljno
Kada spustite prženicu u ulje koje nije dovoljno vrelo, smesa s jajima će se razliti i dobićete prženice ne baš lepog oblika. Kada je temperatura odgovarajuća, jaja će odmah požeti da se prže.
SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:
Kako da napravite sočne ćevape
5 grešaka u pripremi pečenog krompira
7 trikova za dobro testo
Kako da ispečete savršen pomfirt u rerni
6 saveta za savršene kolače koji se ne peku
Ovo su najčešće greške u pripremi prženica
Objavljeno
23.11.2014. 15:33h
→ 01.10.2017. 0:00h
Na putu do savršenih prženica nalaze se neke uobičajene greške. Evo kako da ih izbegnete