Brojne su zdravstvene blagodeti krompira, a naročito soka od ovog povrća
Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa
Ovaj prirodni lek je često zaboravljen, iako može može poboljšati zdravlje digestivnog sistema i ublažiti tegobe kao što su zatvor, proliv i gorušica. Sok od krompira takođe smanjuje nivo želudačne kiseline.
Za pravljenje ovog soka se preporučuju mladi i sveži krompiri. Krompire treba oguliti, oprati i osušiti. Ukoliko primetite da na krompiru ima malih crnih tačkica, odmah takav krompir bacite. Baš iz ovog razloga se ne preporučuje upotreba prezrelih krompira, kao i onih koji su proklijali. Nemojte ih koristiti jer mogu sadržati toksična jedninjenja koji mogu naškoditi vašem zdravlju. Najbolje je koristiti sirove krompire jer će tada sadržavati sve hranljive materije, koje se mogu izgubiti tokom termičke obrade.
Mnogima se ne sviđa ukus soka od krompira, a da bi ste poboljšali ukus možete dodati neko voće ili povrće po vašem izboru. Sok od krompira možete mešati sa limunom, peršunom, krastavcem, šargarepom, celerom, cveklom ili jabukom. Oni će poboljšati ukus krompira i daće vam dodatne prednosti za zdravlje.
Najvažnije blagodeti soka od krompira
Anemija
Krompir je odličan izvor gvožđa i folne kiseline koji su ključni u proizvodnji crvenih krvnih ćelija. Iz ovog razloga se sok od krompira može koristiti kao efikasna prevencija ili lečenje različitih oblika anemije.
Artritis
Krompir je bogat izvor minerala, kalijuma i organske soli koji daju ovoj namirnici odlična antiupalna svojstva. Narežite krišku krompira, zajedno sa korom i namočite u čašu vode, i popijteujutro pre jela.
Koža
Može ublažiti iritaciju, opekotine, osip, crvenilo ili svrab. Krompir možete stavljati na kožu narezanog na kriške ili ipak kao sok. Efekat će biti isti.
Zatvor i hemoroidi
Kuvani krompir će vašu stolicu omekšati i podstaći rad creva. Odličan je za ublažavanje zatvora, sprečavanje hemoroida i preteranog naprezanja creva.
Gastritis
Sok od krompira se najčešće koristi za ublažavanje simptoma gastritisa jer efikasno smanjuje nivo želudačne kiseline. Ako patite od gastritisa pijte pola čaše soka od krompira, i to 3-4 puta dnevno u periodu od mesec dana.
Visoki krvni pritisak
Krompiri su odličan izvor kalijuma koji pomaže u smanjenju i regulisanju visokog krvnog pritiska. Kalijum će takođe smanjiti rizik od nakupljanja plaka u krvnim sudovima.
Bol u zglobovima
Sok od sirovog krompira je odličan za ublažavanje bola u zglobovima, glavobolje i bolova uzrokovanih artritisom.
Umorne oči
Sirovi krompir je odlično rešenje za umorne oči. Stavite kriške krompira na oči najmanje 2 puta dnevno. One će postati odmorne, smanjiće se podočnjaci i vidljivost tamnih mrlja.
Mršavljenje
Mit je da krompiri goje. Naime, krompiri se često pripremaju u ulju koje uzrokuje gojenje. Krompir ne sadrži puno kalorija te je odličan za mršavljenje. Najbolje je da ga jedete kuvanog i začinite svežim biljem.
Ovaj prirodni lek je često zaboravljen, iako može može poboljšati zdravlje digestivnog sistema i ublažiti tegobe kao što su zatvor, proliv i gorušica. Sok od krompira takođe smanjuje nivo želudačne kiseline.
Za pravljenje ovog soka se preporučuju mladi i sveži krompiri. Krompire treba oguliti, oprati i osušiti. Ukoliko primetite da na krompiru ima malih crnih tačkica, odmah takav krompir bacite. Baš iz ovog razloga se ne preporučuje upotreba prezrelih krompira, kao i onih koji su proklijali. Nemojte ih koristiti jer mogu sadržati toksična jedninjenja koji mogu naškoditi vašem zdravlju. Najbolje je koristiti sirove krompire jer će tada sadržavati sve hranljive materije, koje se mogu izgubiti tokom termičke obrade.
Mnogima se ne sviđa ukus soka od krompira, a da bi ste poboljšali ukus možete dodati neko voće ili povrće po vašem izboru. Sok od krompira možete mešati sa limunom, peršunom, krastavcem, šargarepom, celerom, cveklom ili jabukom. Oni će poboljšati ukus krompira i daće vam dodatne prednosti za zdravlje.
Najvažnije blagodeti soka od krompira
Anemija
Krompir je odličan izvor gvožđa i folne kiseline koji su ključni u proizvodnji crvenih krvnih ćelija. Iz ovog razloga se sok od krompira može koristiti kao efikasna prevencija ili lečenje različitih oblika anemije.
Artritis
Krompir je bogat izvor minerala, kalijuma i organske soli koji daju ovoj namirnici odlična antiupalna svojstva. Narežite krišku krompira, zajedno sa korom i namočite u čašu vode, i popijteujutro pre jela.
Koža
Može ublažiti iritaciju, opekotine, osip, crvenilo ili svrab. Krompir možete stavljati na kožu narezanog na kriške ili ipak kao sok. Efekat će biti isti.
Zatvor i hemoroidi
Kuvani krompir će vašu stolicu omekšati i podstaći rad creva. Odličan je za ublažavanje zatvora, sprečavanje hemoroida i preteranog naprezanja creva.
Gastritis
Sok od krompira se najčešće koristi za ublažavanje simptoma gastritisa jer efikasno smanjuje nivo želudačne kiseline. Ako patite od gastritisa pijte pola čaše soka od krompira, i to 3-4 puta dnevno u periodu od mesec dana.
Visoki krvni pritisak
Krompiri su odličan izvor kalijuma koji pomaže u smanjenju i regulisanju visokog krvnog pritiska. Kalijum će takođe smanjiti rizik od nakupljanja plaka u krvnim sudovima.
Bol u zglobovima
Sok od sirovog krompira je odličan za ublažavanje bola u zglobovima, glavobolje i bolova uzrokovanih artritisom.
Umorne oči
Sirovi krompir je odlično rešenje za umorne oči. Stavite kriške krompira na oči najmanje 2 puta dnevno. One će postati odmorne, smanjiće se podočnjaci i vidljivost tamnih mrlja.
Mršavljenje
Mit je da krompiri goje. Naime, krompiri se često pripremaju u ulju koje uzrokuje gojenje. Krompir ne sadrži puno kalorija te je odličan za mršavljenje. Najbolje je da ga jedete kuvanog i začinite svežim biljem.
SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:
8 fantastičnih namena crnog luka
Efikasna hrana u borbi protiv nadutosti
Moćne semenke: lan protiv raka, susam za srce, čia za kosti, ...
Zašto treba jesti beli luk
Hrana kao prevencija razvoja raka