Ne bacajte koru pomorandže - evo kako je možete iskoristiti

Shutterstock
Pomorandže su bogate lekovitim sastojcima, koriste se u pripremi raznih poslastica i voćnih salata, ali se i njihova kora može iskorititi

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa

Ako često uživate u sočnom ukusu pomorandže, ne zaboravite da možete iskoristiti i njenu koru.Pre upotrebe pomorandžine kore, dobro je operite pod mlazom hladne vode.

Evo zbog čega pomorandžina kora nakon ljuštenja ne treba da završi u kanti za otpatke.Uklonite mrlje od vode. Ako vas nerviraju mrlje od vode koje se stvaraju na česmama jednostavno ih možete ukloniti tako što ćete ih ispolirati unutrašnjošću pomorandžine kore.

Poliranje drvenog nameštaja. Beli deo kore takođe može vratiti sjaj starom drvenom nameštaju.Sredstvo za čišćenje. Kore pomorandže stavite u staklenu teglicu, prelijte belim sirćetom, pa neka stoji u frižideru nekoliko nedelja i povremeno promešajte.

Nakon nekoliko nedelja procedite tečnost, ulijte u sprej bocu i koristite za čišćenje podova i prozora.Za teranje insekata. Mravi, moljci i komarci ne vole određene komponente koje su pronađene u kori pomorandže. Oteraćete ih tako da koru citrusa postavite na mesta odakle mislite da insekti dolaze.Za osvežavanje prostorija.

Pomorandža ima neodoljivo osvežavajući miris koji svakoj kući daje određeni šarm. Kore narandže jednostavno osušite u rerni, sameljite u blenderu i stavite u male platnene vrećice. Možete ih obesiti u kupatilo, ormare…Omekšajte smeđi šećer.

Ako vam se smeđi šećer često pretvori u grudve to ćete sprečiti tako što ćete u posudu sa šećerom staviti nekoliko komadića kore pomorandže. A kao bonus dobićete i sjajnu aromu šećera.Za otklanjanje mirisa iz obuće. Koricu pomorandže stavite u platnenu kesicu, zavežite i preko noći stavite u cipele koje nisu baš ugodnog mirisa. Kora će upiti sav neugodni miris.Piling za telo. Ovo je najjednostavniji piling koji možete napraviti. Stavite kore pomorandže u gazu, zavežite i koristite umesto sunđera za vreme tuširanja. Kora narandže kožu će vam učiniti čvrstom, svetlijom i glatkom.

Izvor: Life Press magazin

SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:

Kako da napravite sveću od pomorandže (VIDEO)

14 korisnih namena kore od banane

5 načina da iskoristite ljuske od jaja

Ne bacajte vodu od paste

Pet korisnih saveta za pripremu pasulja