Ukusne i zdrave: 5 lekovitih svojstava pečuraka
Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa
Ako pečurke spadaju u namirnicu koja je često na vašem jelovniku, oduševiće vas vest da su ovi plodovi veoma zdravi.
Evo zbog čega su pečurke dobre za vas
1. Pomažu u mršavljenju
Rezultati studije sprovedene na Univerzitetu Bafalo pokazali su da konzumiranje pečuraka može da reguliše nivo glukoze u krvi, čime će mršavljenje biti olakšano, naročito ženama.
2. Bogate hranljivim materijama
Vitamin D je veoma značajan za zdravlje, a njegov nedostatak teško može da se nadomesti suplementima. Pored brojnih vrsta lekovitih prirodnih namirnica, pečurke su odličan izvor vitamina D.
3. Jačaju kosti
Pored korisnog vitamina D, pečurke sadrže i kalcijum koji ima izuzetan značaj za zdravlje kostiju.
4. Pomaže osobama koje pate od dijabetesa
Pečurke su namirnica koja se preporučuje kao sastavni deo jelovnika osoba koje pate od dijabetesa. One sadrže prirodni insulin i enzime koji pomažu organizmu da razloži šećer i skrob iz drugih namirnica.
5. Jačaju imunitet
Na imuni sistem veoma utiče način ishrane i odgovarajućom hranom ga možete ojačati. Pečurke su idealna hrana za vaše zdravlje - sadrže dosta antioksidanata i hranljivih materija. Naučna istraživanja su pokazala da ovi ukusni plodovi mogu smanjiti rizik od nastanka raka dojke i raka prostate.
SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:
Zašto bi trebalo češće da jedete crni luk
6 genijalnih trikova s aluminijumskom folijom
Čudesni peršun - začin, lek i saveznik u nezi lepote
Ruski narodni lek za jačanje imuniteta i bolje varenje
11 impresivnih činjenica o đumbiru