Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa
Pasulj je, kako tvrde nutricionisti, superhrana jer sadrži razne hranljive supstance koje pomažu da telo ostane zdravo i otporno na bolesti, pa je posebno omiljen tokom zime. Svako zrno pasulja sadrži jedinstvenu kombinaciju belančevina, vlakana, vitamina i minerala.
Ipak,mnogi izbegavaju ovu korisnu namirnicu jer nadima. Ukoliko se spremi na pravi način, možete izbeći ovu neprijatnost.
Važno je da kupite što kvalitetniji pasulj, pa tako birajte zrna koja nemaju znakove vlage poput plesni i nisu oštećena.
Kuvanje
Potrebno je da pasulj pre kuvanja ostavite da se natapa u vrućoj vodi (oko 4 sata). Tu vodu posle treba baciti, a pasulj još jednom isprati, pa ga kuvati u čistoj vodi. Natapanje pasulja nekoliko puta u čistoj vodi smanjuje količinu supstanci koje upravo uzrokuju nadimanje.
Začini
Jelima od pasulja bi trebalo da dodate začine koji smanjuju nadimanje kao što su kim, majoran, origano, majčina dušica (timijan), kapar i komorač.
Da biste kupili kvalitetan pasulj, potrebno je prilikom kupovine suvog pasulja proveriti da li na semenkama ima znakova vlage poput plesni ili nekih drugih oštećenja, kao i da li su zrna cela.
SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:
5 razloga da češće jedete beli pasulj
Hrana koju ne treba jesti u sirovom stanju
Kako pasulj pomaže u mršavljenju
5 korisnih saveta za pripremu pasulja
Efikasna hrana u borbi protiv nadutosti