Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa
Beli luk jelima daje fenomenalnu aromu, ali je i veoma zdrav. Da biste maksimalno iskoristili njegov lekoviti potencijal, potrebno je da poštujete određena pravila.
Ovo su najčešće greške koje pravimo pri korišćenju belog luka u lekovite svrhe.
1. Koristite termički obrađen beli luk
Kuvanje, pečenje ili prženje belog luka je prihvatljivo ako želite jelima da date dobar ukus. Međutim, termičkom obradom se gubi vredan sastojak belog luka - alicin. On se aktivira u belom luku kada se žvaće, secka ili gnječi. Međutim, kada se zagreva, koncentracija alicina se smanjuje i zbog toga se termičkom obradom smanjuje lekoviti potencijal belog luka.Ako želite da iskoristite maksimalan lekovit potencijal i kada luk dodajete hrani, izgnječite ga 10 minuta pre kuvanja, tako će alicin biti stabilniji pri termičkoj obradi. Ipak, ne preterujte sa zagrevanjem luka, kuvajte na srednjoj temperaturi i to najviše 15 minuta.
2. Uzimate suplemente belog luka
Da bi izbegli zadah belog luka, mnogi se odlučuju da iskoriste lekoviti potencijal ovog povrća tako što ga uzimaju u obliku tableta. Međutim, nijedan suplement ne može da ima ista lekovita svojstva kao sveže povrće.
3. Korisite beli luk koji nije svež
Kada koristite beli luk, izaberite glavice čiji čenovi nisu izgubili svežinu i nisu stari. Naravno, najbolji je organski svež beli luk.
4. Uzimate malo belog luka
Ako ste rešili da se infekcije rešite pomoću belog luka, potrebna vam je obimnija pomoć ovog lekovitog povrća. Jedan mali čen neće biti dovoljan da vam poboljša zdravlje. Potrebno je da dnevno uzimate dva do tri čena srednje veličine.
5. Zaboravljate na obnavljanje crevne flore
S obzirom da je beli luk antibiiotik, u velikim količinama može da utiče na crevnu floru. Zbog toga, ne zaboravite da uzimate i probiotike ako rešite da se lečite belim lukom. U kombinaciji s belim lukom jedite kombuhu, jogurt, ukiseljeno povrće...
6. Ne hranite se zdravo
Ne možete da očekujete da beli luk reši vaše zdravstvene probleme ako se niste odrekli loših navika. Izbegavajte beli šećer, prerađenu hranu i obogatite ishranu voćem, povrćem, zdravim uljima i pijte dosta vode.Pre upotrebe prirodnih lekova konsultujte se s lekarom.
SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:
Namirnice koje neutrališu zadah od belog luka
Kako sačuvati beli luk od klijanja
Zdrava hrana koja čisti pluća pušača
Moćne namirnice koje štite od raka
Oprezno sa belim lukom