Ovaj članak je preuzet sa sajta National Geographic.
Odlaganje hrane u frižideru je svima poznat metod njenog čuvanja. Ipak, čuvanje hrane na niskoj temperaturi je, nasuprot čestom mišljenju, ne steriliše, niti je čini večnom, već samo usporava rast mikroorganizama i usporava hemijske promene koje utiču na njen kvalitet.
Ako ste mislili da onima koji žive u delovima sveta gde su temperature izuzetno niske frižideri nisu potrebni, prevarili ste se. Čak i Eskimi upotrebljavaju ove uređaje, a razlog za to je i više nego zanimljiv: to čine kako im se hrana ne bi zamrzla.
Uz to, kada hranu dopremaju kućama koriste originalan način da sačuvaju hranu od mogućnosti da će se zalediti - odlažu je u torbe napravljene od kože foke ne bi li je tako sačuvali od izlaganja preniskim temperaturama.
SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC PREPORUČUJEMO JOŠ:
10 neverovatnih činjenica o ljudskom telu
Zablude u koje verujete: Pluton (ni)je planeta
Fotografija budućnosti načinjena pre 100 godina
Najčešće i najveće zablude o svemiru
Veliko arheološko otkriće u Ćelijama
Zašto Eskimi upotrebljavaju frižidere?
Objavljeno
05.12.2014. 12:35h
→ 25.05.2017. 16:10h
Eskimi u kupovinu frižidera ne idu iz istih razloga kao ostatak sveta...