U mikrotalasnoj rerni možete da pripremite brojna jela, otopite smeđi šećer, odmrznete voće. Međutim, neke namirnice i kuhinjsko posuđe ne treba stavljati u mikrotalasnu
Ovaj tekst je preuzet sa sajta Lisa
Mikrotalasna rerna je idealan kuhinjski aparat za brzu pripremu jela. U njoj možete da spremite čips, kokice, otopite čokoladu kada spremate poslastice, i naravno, da podgrejete obrok.
Ipak, nisu sva jela, ali ni sve posude koje se koriste u kuhinji namenjeni za mikrotalasnu rernu.
Dok neke namirnice mogu da promene ukus ili se čak zapale, određeno posuđe na temperaturi višoj od 70 stepeni može da otpusti otrovne materije.
Evo koje namirnice ne treba stavljati u mikrotalasnu rernu:
Feferone
Ukoliko ljute papričice stavite u mikrotalasnu rernu da se zapeku npr. na pici, prvo ćete čuti jaku mini-eksploziju, a zatim ugledati dim koji će prouzrokovati kašalj, probleme sa disanjem i suze u očima.
Metal i aluminijum
Escajg, šerpe ili alufolija nemaju šta da traže u mikrotalasnoj rerni. Varničenje, kratki spoj i vatra neizbežne su posledice.
Plastično posuđe
Činije i tanjire, ukoliko eksplicitno nije navedeno da ih možete staviti u mikrotalasnu rernu, nemojte koristiti da u njima ovako zagrevate ili otapate hranu. Na temperaturi višoj od 70 °C postoji opasnost da se rastvore otrovne materije koje tako preko vazduha dospevaju u jelo. U najgorem slučaju postoji opasnost od zdravstvenih problema.
Ulje i alkohol
Na višoj temperaturi mogu da se zapale pa je zato bolje da ne idu u mikrotalasnu.
Zatvorene posude
One su prava tempirana bomba koja otkucava. Temperatura raste, pritisak postaje sve veći i posuda na kraju eksplodira. Pametnije je da posudu zatvorite poklopcem ili specijalnom folijom za mikrotalasne rerne (mogu se kupiti u hipermarketima).
Mikrotalasna rerna je idealan kuhinjski aparat za brzu pripremu jela. U njoj možete da spremite čips, kokice, otopite čokoladu kada spremate poslastice, i naravno, da podgrejete obrok.
Ipak, nisu sva jela, ali ni sve posude koje se koriste u kuhinji namenjeni za mikrotalasnu rernu.
Dok neke namirnice mogu da promene ukus ili se čak zapale, određeno posuđe na temperaturi višoj od 70 stepeni može da otpusti otrovne materije.
Evo koje namirnice ne treba stavljati u mikrotalasnu rernu:
Feferone
Ukoliko ljute papričice stavite u mikrotalasnu rernu da se zapeku npr. na pici, prvo ćete čuti jaku mini-eksploziju, a zatim ugledati dim koji će prouzrokovati kašalj, probleme sa disanjem i suze u očima.
Metal i aluminijum
Escajg, šerpe ili alufolija nemaju šta da traže u mikrotalasnoj rerni. Varničenje, kratki spoj i vatra neizbežne su posledice.
Plastično posuđe
Činije i tanjire, ukoliko eksplicitno nije navedeno da ih možete staviti u mikrotalasnu rernu, nemojte koristiti da u njima ovako zagrevate ili otapate hranu. Na temperaturi višoj od 70 °C postoji opasnost da se rastvore otrovne materije koje tako preko vazduha dospevaju u jelo. U najgorem slučaju postoji opasnost od zdravstvenih problema.
Ulje i alkohol
Na višoj temperaturi mogu da se zapale pa je zato bolje da ne idu u mikrotalasnu.
Zatvorene posude
One su prava tempirana bomba koja otkucava. Temperatura raste, pritisak postaje sve veći i posuda na kraju eksplodira. Pametnije je da posudu zatvorite poklopcem ili specijalnom folijom za mikrotalasne rerne (mogu se kupiti u hipermarketima).
Profimedia
SA SAJTA LISA pročitajte još:
8 načina da upotrebite mikrotalasnu pećnicu
Kako da očistite tvrdokorne mrlje u mikrotalasnoj pećnici
Jaja u mikrotalasnoj pećnici na tri načina (VIDEO)
Saveti iskusnih domaćica: 10 brzih trikova u kuhinji za koje do sada niste čuli
Kuhinjski trikovi: kako da oljuštite jabuku za 2 sekunde (VIDEO)