Krompir a la karbonara
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 1 manji crni luk
- 150 g slanine isečene na kockice
- 80 g tvrdog sira
- 300 ml pavlake za kuvanje
- 1 jaje
- so, biber
- seckani peršun
Priprema:
Krompir oguliti i iseći na deblje kolutove i ubaciti ga u ključalu posoljenu vodu da se kuva oko 10 minuta (nemojte ga prekuvati, jer će se kasnije peći). Pomešati pavlaku za kuvanje, jaje i izrendani sir. Posoliti i pobiberiti. Slaninu iseckati na kockice i dve kašike odložiti na stranu za posipanje po krompiru pre pečenja. Na malo maslaca prodinstati luk, dodati ostatak kockica slanine i pržiti nekoliko minuta. Uključiti rernu na 200 stepeni.
Kuvani krompir ocediti, a pleh namazati s malo maslaca. Preliti krompir mešavinom jajeta, pavlake i sira, dodati slaninu i luk i sve promešati. Preko toga posuti preostalu slaninu i sitno seckani peršun i zapeći oko 40 minuta (proverite nožem da li je krompir pečen, ako nije, pecite još). Jelo servirati kao prilog uz meso ili samostalno.