Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa
Podignite pripremu običnog prženog mesa na viši nivo tako što ćete iskoristi ulje u kome ste pržili meso i napraviti savršen sos.
Ispržite željeno meso u tiganju. Kada je meso gotovo, izvadite ga i odložite na tanjir. Ako u tiganju nije ostalo ulja, dodajte sasvim malo, a zatim stavite i iseckan crni luk i pržite kratko. Pred kraj prženja dodajte i sitno iseckan beli luk.
Postepeno dodajte malo vina i bujona (bistre supe) po želji. Varjačom sve lepo mešajte, smanjite temperaturu i kuvajte dok se sos ne zgusne a tečnost smanji za pola. Na kraju po želji možete dodati limunov sok ili kapar. Sklonite sos s ringle i dodajte mu kašiku hladnog putera, a zatim promešajte. Kada se puter istopi i dobijete gust sos, prelijte ga preko prženog mesa ili u njega stavite meso. Možete dodati i malo svežih začina.
Za pripremu sosa za piletinu, pored crnog luka, belog luka i vina, dodajte i majčinu dušicu i maslinovo ulje. Uz svinjsko meso odlično ide žalfija, senf i sirće.
SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:
Kako da pečeno meso uvek bude mekano i sočno
Marinada za piletinu ili govedinu
8 pravila za dobar roštilj
Kako da napravite bešamel sos
Originalni bolonjeze sos
Kako da napravite u tiganju savršen sos za meso
Objavljeno
24.12.2014. 11:24h
→ 01.10.2017. 0:00h
Ulje u kome se pržilo meso može vam poslužiti kao osnova za pripremu savršenog sosa