Pazite šta jedete

RASKRINKANI MITOVI: Za ove namirnice ste mislili da su zdrave, ali istina je drugačija

Profimedia
O nekim namirnicama kruži priča da su jako zdrave, dok se drge smatraju strašno nezdravim, ali istina je možda i mnogo drugačija od onog što mislite

U jednom danu možete pročitati zbog čega biste trebali popiti pet šoljica kafe dnevno, kao i razloge zašto biste trebali kofein u potpunosti izbaciti iz života. Različite teze i teorije o prehrambenim namirnicama nas bombarduju sa svih strana, a mi vam nudimo istinu o nekim najčešćim mitovima.

Je l' vam se još jedu kolačići od cimeta?

Cimet je nezdrav! Jedan od njegovih sastojaka, kumarin, u visokim koncentracijama može izazvati oštećenja jetre i bubrega. Ako malo pogledate oko sebe, pronaći ćete brojne namirnice koje je - prema aktualnim naučnicima bolje izbegavati. Ali one se mogu vrlo brzo promeniti.

Crni otrov ili čarobni napitak?

"Kafa izaziva rak", "Kafa škodi nervima", "Piti puno kafe nije dobra za metabolizam" - ukratko: kafa je nezdrava. U to se dugo verovalo. Danas znamo da je kafa puno bolja nego glas koji je prati. Smatra se da čak može sprečiti neke vrste raka.

Profimedia 
Profimedia

Čašica zdravlja?

Alkohol je definitivno nezdrav, ali crno vino sadržava mnoge čudotvorne molekule koje važe za vrlo zdrave. Na primer resveratrol, prirodni antioksidans koji ima pozitivno dejstvo na rad krvnog sistema, jačanje imunološkog sistema pa čak i usporavanje procesa starenja. Šta sada? Je li bolje piti vino ili ga izbegavati? Epidemiološka istraživanje rađeno na mnogobrojnim ispitanicima dokazalo je sledeće: jedna čaša crnog vina dnevno je, čini se, korisna ili barem ne štetna. Ali samo jedna! Dakle, to ne može biti razlog za opijanje.

Maslac ili margarin?

Već pre puno godina su nam medicinski stručnjaci počeli savetovati da umesto maslaca koristimo margarin jer on sadrži puno manje zasićenih masti nego maslac. Drugi ipak upozoravaju da je margarin nezdrav jer je neprirodan proizvod pun hemije, "bućkuriš" nastao u laboratorijima prehrambene industrije. I u jednom i u drugom ima istine.

Prirodni neprijatelj?

Ako neko umre od infarkta, zna se ko je bio glavni krivac - holesterol. Konačno, on je taj koji začepljuje krvne sudove. Kao velike "holesterolske bombe" slove jaja, sir i crveno meso. Ali ljudsko telo želi holesterol i štoviše, sam ga proizvodi. Postoji, osim toga, "dobar" i "loš" holesterol. Danas je taj nekadašnji "zlikovac" već prilično rehabilitiran.

Profimedia 
Profimedia

Otrov iz supe u vrećici?

Glutamat - Bože sačuvaj! Taj pojačivač ukusa važi kao opasan i to ne samo zato što prehrambena industrija uz pomoć njega želi "našminkati" niskokvalitetne proizvode i prikriti činjenicu da su proizvedeni bez kvalitetnih sastojaka, već i zato što navodno može izazvati "sindrom kineskog restorana". Radi se navodno o oboljenju koje se manifestira sa simptomima kao što su znojenje, drhtavica i osećaj utrnulosti. Čudno je, međutim, da ni jedna kontrolna naučna istraživanja nisu nikada uspela dokazati postojanje takvog sindroma.

Mit iz zamrzivača - Grašak i mrkva

Mnogo ljudi i danas izbegavaju zamrznuto povrće. I to zato što se tvrdi kako ono ima manje vitamina nego sveže povrće. Ali upravo je obrnuto. Zamrznuto povrće je puno bogatije hranjivim i zdravim stvarima - ako se odmah nakon što je ubrano adekvatno zamrzne i ne leži danima u kutijama. Ali kada se neka glasina proširi, teško ju je uništiti.

U ribi je spas?

Do skoro se verovalo da omega-3-masne kiseline mogu ljude zaštititi od gotovo svih bolesti: raka, oboljenja srca i krvnog sistema, čak i od poremećaja koncentracije i depresije. Medicinski stručnjaci su nam savetovali da svaki dan gutamo po jednu kapsulu s tim čudesnim eliksirom. Međutim, saznaje se da su ove zasićene masne kiseline važne za neke bolje funkcije organizma, ali da nisu nikakva čudotvorna sredstva.

Shutterstok 
Shutterstock

Previše dobrog može biti loše?

Vitamini su nam nužni za život. Pre svega nam je potreban vitamin C koji nas brani od prehlada i virusa. Ko, dakle, želi biti zdraviji, mora svakoga dana popiti po jednu vitaminsku tabletu. Sveže voće i povrće je svakako zdravo, ali stručnjaci nisu uspeli to dokazati i kod vitaminskih tableta. Štaviše, u međuvremenu se veruje da vitaminske tablete mogu naškoditi organizmu. Tako se barem danas misli. Šta će biti sutra...

Što više piješ, to ćeš biti zdraviji?

Majka priroda je smislila jednu super stvar: kada naše telo treba tečnost, osetimo žeđ. Ali onda se neko dosetio da stvori teoriju kako treba tečnost piti i pre toga. Najmanje tri litre tečnosti dnevno. Ona možda vuče korene iz toga što mnogi ljudi u starosti izgube osećaj žeđi. Ali kod većine ljudi on još uvek jako dobro funkciše.

Profimedia

"Bio" znači uvek bolje?

Kada ono što jedemo sadrži previše hemije, onda nam se čini kako su bio proizvodi prava alternativa - bez pesticida i štetnih hemijskih supstanci. Ili barem sa manje njih nego u konvencionalnim proizvodima. Ali studije pokazuje da bio namirnice nisu nužno bogatije zdravim sastojcima ili bolje za naše zdravlje. Samo jedno je sigurno, skuplje su.

Recept za zdravlje - umerenost

Uprkos mnogim mitovima koji nas prate kroz život - i mnogim neutemeljenim predrasudama, zdrava ishrana i zdrav život su važni za zdravlje. Statistike jasno pokazuju da su pušenje, alkohol, gojaznost i manjak fizičke aktivnosti najveći neprijatelji zdravlja. Sigurno nije dobro svaki se dan hraniti prženim krompirićima iz fast-food restorana. Ali članke koji odbacuju određene namirnice a druge pak dižu u nebesa treba uvek posmatrati kritički i uzimati sa rezervom. I ne preterivati ni u čemu.

Shutterstock 
Shutterstock

(magazin.net.hr)