Sastojci
- 13 jaja
- 900 g šećera
- 9 kašika brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 600 g oraha
- 100 g čokolade
- 250 g maslaca
- 250 g margarina
- 1/2 litra mleka
- 1 kesica pudinga od vanile
- čokoladni ili neki drugi ukrasi za torte
Priprema
Mikserom umutiti čvrst sneg od 12 belanaca, dodati 400 g šećera, šest ravnih kašika brašna, 1-2 praška za pecivo i 400 g mlevenih oraha, pa od ove mase u kalupu za tortu (ili u šerpi koja se prethodno naulji i obloži papirom za pečenje) ispeći dve kore.
Za nadev na pari kuvati, naravno uz stalno mešanje, 12 žumanaca sa 300 g šećera, sve dok se masa ne zgusne. Dodati izlomljenu čokoladu, a kad se ona istopi, skinuti nadev s vatre, ohladiti ga, pa umešati 250 g umućenog maslaca. Ovaj fil staviti između dve ispečene i ohlađene kore.
Za preliv u suvoj šerpi ispržiti 200 g šećera, a kad dobije svetlosmeđu boju, dodati 200 g sitno seckanih oraha, promešati i izručiti na vlažnu tepsiju. Kad se masa ohladi i stegne, samleti je u blenderu da se dobije grilijaš.
Skuvati puding od 1-2 litra mleka, kesice pudinga, 3 kašike brašna, 3 kašike šećera i jednog jajeta, skinuti s vatre i umešati grilijaš. Hladnom kremu dodati umućen margarin, pa time premazati tortu i ukrasiti je po želji.
Kraljevska torta
Objavljeno
30.12.2014. 1:46h
→ 01.10.2017. 0:00h