Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa
Kukuruzno brašno se dobija mlevenjem zrna kukuruza i u prodaji se može naći više vrsta. Koristi se u pripremi brojnih specijaliteta, a pored odličnog ukusa koje daje jelima, kukuruzno brašno je i veoma zdravo.
Brašno od celog zrna
Kukuruzno brašno spada u ugljene hidrate, ali ne brinite, u pitanju su "dobri" ugljeni hidrati. Ovo brašno od celog zrna sadrži kompleksne ugljene hidrate, vlakna i druge hranljive materije koji deluju preventivno na pojavu dijabetesa, srčanih oboljenja i nekih vrsta kancera. Samo 100 grama kukuruznog brašna sadrži više od 7 grama vlakana i manje od jednog grama šećera. Zbog toga je ova namirnica odličan izbor ukoliko želite da izgubite kilograma i održite dobro zdravlje.
Bez glutena
S obzirom da ne sadrži gluten, kukuruzno brašno je odlična namirnica za osobe koje su netolerantne na gluten. Ovo brašno se tako može koristiti umesto pšeničnog u pripremi brojnih peciva.
Vitamini i minerali
Kukuruzno brašno od celovitog zrna je odličan izvor mnogih minerala i vitamina koji su našem organizmu potrebni kako bi normalno funkcionisao. U 100 grama kukuruznog brašna se nalazi 18 esencijalnih amino kiselina, 127 miligrama magnezijuma, 241 miligram fosfora i 287 miligrama kalijuma. Pored toga, kukuruzno brašno je bogato niacinom, holinom, folnom kiselinom i vitaminima B6, B1, A, E i K.
Ukusni specijaliteti od kukuruznog brašna
Od ovog brašna možete napraviti mnogo specijaliteta koji plene ukusom i zdravi su. Napravite kukuruzni hleb, proju, projaru, kačamak, mafine...
SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:
Kukuruzni hleb
Da li ste preosetljivi na gluten?
Koja vrsta hleba je najzdravija
5 najzdravijih namirnica za sendviče
Pogledajte zbog čega je dobro piti vodu na prazan stomak