Stručnjaci ističu da život bez masti u ishrani nije moguć. Ako ih nema u crevima u odgovarajućoj količini, nemoguća je iskoristivost vitamina A, D, E i K. Takođe, njih voli i koža, one vid čine boljim, a isto tako, obezbeđuju pravilan rast dece. Dr Tatjana Mraović, dijetolog i specijalista higijene, naglašava da su masti gorivo organizma i zato one treba da čine 30 odsto kalorijskog dnevnog unosa.
- Pri izboru masnoća i ulja za pripremu hrane treba izbegavati one životinjskog porekla i prednost dati onima koje se dobijaju iz biljaka. Mononezasićene masti nalaze se npr. u maslinovom ulju i orasima, a polinezasićene u nekim biljnim uljima, kao što su suncokretovo, susamovo i sojino, ali i u koštunjavom voću, semenkama i margarinima. Međutim, važno je birati margarine bez transmasnih kiselina. Polinezasićene masne kiseline štite organizam od viška holesterola, kao i krvne sudove od stvaranja masnih naslaga - objašnjava dr Mraović i dodaje da dan obavezno treba početi doručkom jer je to najvažniji obrok, a na jutarnjem meniju može se naći i margarin, samo ako je bez transmasti.
Na našem tržištu postoje margarini koji ne sadrže transmasne kiseline, i to su margarini renomiranog domaćeg proizvođača, tradicije duge 75 godina i prepoznatljivog kvaliteta. Neka vam ne bude teško da sami napravite sendvič pre posla ili motivišete vaše dete da ponese sendvič u školu jer zdrav i redovan obrok obezbeđuje uspešan početak dana.
GORIVO ORGANIZMA: Bez masti u ishrani život nije moguć!
Objavljeno
02.02.2015. 11:32h
→ 01.08.2017. 0:00h
Pri izboru masnoća i ulja za pripremu hrane treba izbegavati one životinjskog porekla i prednost dati onima koje se dobijaju iz biljaka