Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa
Beli luk jelima daje odličnu aromu, a našem organizmu pruža mnoge lekovite materije.Ukoliko vam smeta sirov beli luk, možete dodati iseckan u jelo dok se još kuva. Najbolje je da ga dodate pred kraj kuvanja kako bi zadržao maksimalnu količinu ukusa.
Alicin predstavlja jedno od najdragocenijih jedinjenja sumpora belog luka i doprinosi njegovim zdravstvenim prednostima. Ova materija zadržava svoja svojstva od 2 do 16 sati na sobnoj temperaturi kada je prisutan u pročišćenom (izvađenom) obliku. Na kraju krajeva, alicin je taj koji je zaslužan za prepoznatljiv miris belog luka.
Iz tog razloga beli luk u prahu, ili u granulama nisu tipično pouzdan izvor ove važne hranljive materije. Ali kada je još uvek unutar belog luka, alicin će ostati održiv 2 dana. Zbog toga se ne preporučuje iseckan ili mleveni beli luk u tegli, jer će se alicin verovatno izgubiti tokom skladištenja ili ubrzo nakon otvaranja tegle.
SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:
Zbog čega je dobro jesti beli luk na prazan stomak
Očistite čenove belog luka uz pomoć mikrotalasne (VIDEO)
Čudotvorna japanska terapija vodom
Svemoćno sirće - 10 neuobičajenih namena
15 trikova za čišćenje sodom bikarbonom
Da li je beli luk jednako zdrav u svim oblicima
Objavljeno
07.02.2015. 16:10h
→ 25.05.2017. 23:00h
Sirov, iseckan, smrvljen ili u prahu - da li beli luk promenom oblika gubi svoja hranljiva svojstva? Evo odgovora