Zašto je dobro da jela začinimo baš origanom

Shutterstock
Jelima će origano dati fantastičnu aromu, a uticaće blagotvorno i na vaš organizam

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa

Origano je začin koji se već hiljadama godina koristi u kulinarstvu, ali je imao i medicinsku primenu. Njegov naziv potiče od grčkih reči oros, što znači planina i ganos, što znači radost.

Pored toga što hrani daje specifičnu aromu, origano ima i brojna lekovita svojstva.

Origano se koristi u lečenju respiratornih oboljenja, menstrualnih grčeva i problema s urinarnim traktom. Ovaj začin prepoznatljivog mirisa sadrži vlakna, gvožđe, mangan, vitamin E i K, kalcijum, omega masne kiseline...

Bogat antioksidansima, origano štiti ćelije od oštećenja i pomaže organizmu da se zaštiti od infekcija.Brojne naučne studije su dokazale antibakterijska svojstva origana, a njegova antimikrobna svojstva potiču od supstance karvakol.Naučnici s Univerziteta u Bonu su utvrdili da se u origanu nalazi supstanca beta-kariofilin koji deluje preventivno na osteoporozu i arterosklerozu.

Naučne studije su takođe pokazale da origano može biti koristan u tretmanu sledećih zdravstvenih problema: prehlade, bolova u mišićima, akni, peruti, bronhitisa, nadutosti, zubobolje, alergija...

SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:

10 razloga da češće jedete šargarepu

Praktične primene čajeva - menta za nadutost, a lipa za temperaturu

Čudotvorni bosiljak - prirodni antibiotik koji jača imunitet

Pročistite krv napitkom od belog luka

Razlozi zbog kojih je sok od cvekle toliko zdrav