Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa
Origano je začin koji se već hiljadama godina koristi u kulinarstvu, ali je imao i medicinsku primenu. Njegov naziv potiče od grčkih reči oros, što znači planina i ganos, što znači radost.
Pored toga što hrani daje specifičnu aromu, origano ima i brojna lekovita svojstva.
Origano se koristi u lečenju respiratornih oboljenja, menstrualnih grčeva i problema s urinarnim traktom. Ovaj začin prepoznatljivog mirisa sadrži vlakna, gvožđe, mangan, vitamin E i K, kalcijum, omega masne kiseline...
Bogat antioksidansima, origano štiti ćelije od oštećenja i pomaže organizmu da se zaštiti od infekcija.Brojne naučne studije su dokazale antibakterijska svojstva origana, a njegova antimikrobna svojstva potiču od supstance karvakol.Naučnici s Univerziteta u Bonu su utvrdili da se u origanu nalazi supstanca beta-kariofilin koji deluje preventivno na osteoporozu i arterosklerozu.
Naučne studije su takođe pokazale da origano može biti koristan u tretmanu sledećih zdravstvenih problema: prehlade, bolova u mišićima, akni, peruti, bronhitisa, nadutosti, zubobolje, alergija...
SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:
10 razloga da češće jedete šargarepu
Praktične primene čajeva - menta za nadutost, a lipa za temperaturu
Čudotvorni bosiljak - prirodni antibiotik koji jača imunitet
Pročistite krv napitkom od belog luka
Razlozi zbog kojih je sok od cvekle toliko zdrav
Zašto je dobro da jela začinimo baš origanom
Objavljeno
08.02.2015. 16:33h
→ 01.08.2017. 0:00h
Jelima će origano dati fantastičnu aromu, a uticaće blagotvorno i na vaš organizam