Zašto je programiranje uvek odličan izbor?

U SAD i Velikoj Britaniji potrebno je više programera nego što se godišnje iškoluje. Ovako je sada i u celom svetu

Samo prošle godine u Evropskoj uniji je 700.000 radnih mesta namenjenih programerima ostalo nepopunjeno. Ukoliko se situacija drastično ne promeni, procenjuje se da će do 2020. godine između broja upražnjenih radnih mesta u sektoru informacionih tehnologija i broja školovanih programera nedostajati čak milion njih.

Još niste sigurni da je programiranje posao budućnosti?

Razmotrite, za početak, praktičnu stranu: početna plata programera je i u Srbiji 30 posto veća od državnog proseka. Mnoge IT kompanije se susreću sa neuobičajenim problemom: imaju novac, neophodna im je „sveža krv“, a nemaju koga da zaposle.

Šta su mane, a šta prednosti u životu programera?

Naravno, u poslu programera ima i mana. Nisu svi projekti zanimljivi ni podjednako uzbudljivi, ali je ipak mnogo više pogodnosti. Pre svega, to je fleksibilno radno vreme. Većini kompanija nije važno da li radite danju ili noću i koliko ste sati proveli na svom radnom mestu. Ako ste poštovali rokove i odgovorili na zadatak, sve je u savršenom redu. Često se podrazumeva da zbog ovoga imate i više slobodnih dana. Naravno, uvek će postojati firme u kojima programeri stalno moraju da rade i prekovremeno i pod velikim su stresom, ali ovo nije pravilo. Štaviše, neretko programeri u filijalama stranih firmi kod nas imaju odrešene ruke i mogu da prave pauze kad god žele, a radi opuštenije atmosfere obezbeđeni su im stoni fudbal ili PlayStation. Bitno je samo da se posao završava na vreme.

Važno je i na kakvoj opremi radite. Pošto povremeno obavljate posao i od kuće, neki poslodavci će se čak pobrinuti da na oba radna mesta imate najbolju opremu. Ima i takvih slučajeva. Mnogi od uslova u radu programera zvuče bajkovito, ali zaista postoje mnoge firme koje obezbeđuju sve što može da umanji stres na ovom odgovornom poslu. Zaista, posao programera jeste izuzetno odgovoran. Od njega može da zavisi celokupna infrastruktura neke kompanije. Možda vaš prvi posao neće imati švedsko radno vreme i norvešku platu, ali kao programer barem uvek možete lako da promenite firmu za koju radite. Mogućnost promene je kod ovog poziva zasta velika.

Sad dolazimo do tražnje. Svakoj velikoj i ozbiljnoj kompaniji treba programer. I to ne jedan, već češće tim, ili čak više timova. U IT industriji, medicini, modi, dizajnu, medijima… Svima treba neko ko će njihove ideje pretvoriti u kodove. Dobar programer je uvek tražen, a radom u raznim industrijama „pokupićete“ znanja i iskustva iz najrazličitijih oblasti. Praviti mobilnu aplikaciju za kafić ili onlajn elektronsku prodavnicu nije isto. Tako ćete vremenom izgraditii bogatiji CV i osposobiti se za rad u raznim okruženjima.

Programiranje je jedan od retkih poslova koji možete da radite i isključivo kao frilenser. Pored kompanija u Srbiji, vaš poslodavac može da bude i kompanija ili pojedinac koji se nalaze bilo gde u svetu. Kad radite od kuće, za početak štedite na prevozu i gorivu, ručkovima u restoranu i radnom vremenu kojim ne gospodarite.

Na kraju, ne zaboravite: programiranje jeste posao. IT industrija se razvija brzinom svetlosti i treba stalno pratiti sve novine. Neophodna vam je snažna baza, a potom i stalno unapređivanje. Zato ne žurite kada birate gde ćete steći znanje i veštine: izaberite instituciju i program koji pružaju mnogo, imaju odlične predavače sa iskustvom, one koji žele da odgovore na sva vaša pitanja. Kada jednom savladate osnove, vi odlučujete o tome u kom će smeru ići vaše znanje i karijera. A konkretno znanje daje rezultate i donosi primanja.