PREPORUČIO HIPOKRAT: Norvežanin doživeo 152 godine jer je pio ovaj napitak

Profimedia
Ako ste na pijacama uvek zaobilazili police sa sirutkom ili je bacali ako sami kod kuće pravite jogurt, kefir ili sir, nemojte to više da radite jer je sirutka drevni lek koji je preporučivao i sam Hipokrat

Dugo se smatralo da su Norvežanke dugovale svoju prekrasnu put upravo ovom napitku. Za dug i kvalitetan život savetovao je čak i cenjeni doktor Paavo Ariola. Dokaz da je sirutka čudotvorna je i Old Thomas Parr, skromni engleski seljak koji je doživeo 152 godine. Bio je poznat po tome što je pio sirutku svaki dan.

Sastav i lekovitost sirutke
Za ishranu je ova namirnica prikladna od začeća do duboke starosti. Čak se i zbog sličnosti majčinom mleku može koristiti umesto mleka u ishrani dojenčadi.
Sirutka je u izvornom obliku tečnost koja sadrži manje od 1 odsto belančevina i preko 93 odsto vode. Glavni sastojci sirutke su kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vredni enzimi i aminokiseline.

Samo 26 kalorija sadrži sto grama sirutke, zbog čega je posebno pogodna za mršavljenje.

Foto Shutterstock

Najzdraviji napitak za bolesnu jetru
Čista jetra ključ je dobrog zdravlja, a sirutka je moćan čistač jetre. Ako bolujete od bilo kakve bolesti jetre, redovno pijte sirutku. Sirutka sadrži beta-laktoglobulin koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanima BCAA, koje značajno pomažu kod uznapredovalih jetrenih bolesti.

Obolelima od ciroze suplementiranje s BCAA pomaže da žive duže i kvalitetnije, tvrde stručnjaci.

Alfa-lactalbumin koji sadrži sirutka, obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom poznatom po regulisanju sna i poboljšavanju raspoloženja. On je bogat imunoglobulinima i lizosomom koji jačaju imunitet, što je vrlo korisno kod hroničnog hepatitisa. Ujedno, sadrži i protuupalni laktoferin, sastojak od neprocenjive važnosti za one čija je jetra podložna upalama. Sirutka je puna cisteina koji su potrebni telu za proizvodnju glutationa, antioksidansa koji štiti telo od upala i toksina. Nivo cisteina jako je niska kod obolelih od hepatitisa C, što pogoršava oštećenja jetre.
Naime, glutation je moćan antioksidans koji pomaže kod problema sa štitnom žlezdom, hroničnim upalama, rakom, multiplom sklerozom i Parkinsonovom bolesti.

Profimedia 
Foto Profimedia

Za izdržljivost i mršavljenje
Ako se intenzivno bavite sportom, pokušavate da smršate, pod stresom ste ili bolujete od teške bolesti, sirutka bi trebala biti deo vašeg svakodnevnog jelovnika. Sirutka obiluje elektrolitima, odlično hidrira telo, daje više energije pa je puno prikladnija od štetnih energetskih pića.

Sirutka je glavna sirovina za proizvodnju proteina koji su, kao što se zna, neizbežan deo ishrane svakog sportiste i konzumiranje sirutke omogućava brži oporavak i rast mišića nakon vežbanja, smanjuje apetit i podstiče mršavljenje.

Ujedno doprinosi i nervnom zdravlju jer smanjuje glukozu u krvi i krvni pritisak, pokazuju istraživanja. Sklonosti modernog života poput debljine, visokog pritiska, umora i stresa možete ublažiti redovnom konzumacijom sirutke.

Profimedia 
Foto Profimedia

Narodni lek za probavu
Mlečna kiselina koju poseduje sirutka smanjuje prekomeran broj gljivica i bakterija u crevima, a njen niski PH podstiče njihov rad.

Preporučuje se redovno konzumiranje kod zatvora, nadutosti, grčeva, divertikulitisa i hroničnih upala creva.
Ovaj stari narodni lek može značajno pomoći kod:
hroničnog umora
stresa debljine
prejedanja
visokog pritiska
pada imuniteta
želudačnih tegoba
bolesti jetre
kandide
čišćenja organizma od toksina

Priprema i primena sirutke
Najbolja stvar kod sirutke jeste da je možete i sami napraviti od sirovog domaćeg mleka ili kupiti na pijacama ili u prodavnicama eko-hrane ili je pak nabaviti od lokalnih proizvođača. Kozja sirutka je najbolja, ali dobra je i kravlja. Najvažnije je da je reč o pašnim životinjama koje nisu "pumpane" hormonima. Od 10 litara mleka u proseku se dobije jedan kilogram sira i devet litara sirutke.

Zato što ima diueretička svojstva, sirutku se u početku preporučuje piti umereno, ali možete je piti triput dnevno po 1,5 decilitar, a postepeno ovu dozu možete povećati i do litre dnevno.

Ako imate probavne smetnje, samo promešajte kašiku sirutke u čaši vode i popijte pre svakog obroka.
Sirutku osim za lečenje možete koristiti i za spoljnu negu kože i kose, u pripremi pekarskih proizvoda i smutija i u ishrani domaćih životinja i kućnih ljubimaca.

Shutterstock 
Foto Shutterstock

(Dnevnik.hr)