Ove namirnice regulišu krvni pritisak
Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa
Ishrana je važan faktor u regulisanju krvnog pritiska i održavanju dobrog zdravlja. Ukoliko imate sklonosti ka povišenom krvnom pritisku, ove namirnice bi trebalo da se nađu na vašem jelovniku.
Bobičasto voće
Antioksidansi iz bobičastog voća (borovnica, malina, jagoda i crne ribizle) smanjuju šansu za razvoj hipertenzije. Naučnici su otkrili da konzumacija jedne porcije borovnica nedeljno smanjuje rizik od povišenog krvnog pritiska za 10%.
Sok od pomorandže
Zahvaljujući sastojku hesperidinu kojim obiluje, svakodnevnom konzumacijom soka od pomorandže možemo da snizimo krvni pritisak.
Beli luk
I naučnici su potvrdili da beli luk snižava krvni pritisak.
Integralne žitarice
Mekinje i druge integralne žitarice mogu da snize visok krvni pritisak, a rafinirane nisu preporučljive.
Proteini iz soje i mleka
Za razliku od rafiniranih ugljenih hidrata, ovi proteini snižavaju visok krvni pritisak. Koristite mleko i mlečne proizvode sa niskim sadržajem masnoće.
Čokolada
I čokoladu bi trebalo uvrstiti u jelovnik za zdravlje srca i krvnih sudova, ali je važno izabrati pravu vrstu. Crna čokolada ima više kakaa, a manje šećera, masti i kalorija, sa više korisnih antioksidanasa.
Maslinovo ulje
Čak i umereno konzumiranje maslinovog ulja, oko 25 ml dnevno (dve kašike), uspešno snižava krvni pritisak.
SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:
Napravite 9 litara domaćeg soka od 4 pomorandže
Zbog čega je dobro jesti beli luk na prazan stomak
Namirnice koje sadrže više gvožđa od govedine
Greške koje pravimo s maslinovim uljem
Domaća čokolada sa kokicama i kikirikijem