Hrana u službi zdravlja

Ove namirnice regulišu krvni pritisak

Shutterstock
Pogledajte kojom hranom možete spustiti povišen krvni pritisak ili delovati preventivno na pojavu hipertenzije

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa

Ishrana je važan faktor u regulisanju krvnog pritiska i održavanju dobrog zdravlja. Ukoliko imate sklonosti ka povišenom krvnom pritisku, ove namirnice bi trebalo da se nađu na vašem jelovniku.

Bobičasto voće

Antioksidansi iz bobičastog voća (borovnica, malina, jagoda i crne ribizle) smanjuju šansu za razvoj hipertenzije. Naučnici su otkrili da konzumacija jedne porcije borovnica nedeljno smanjuje rizik od povišenog krvnog pritiska za 10%.

Sok od pomorandže

Zahvaljujući sastojku hesperidinu kojim obiluje, svakodnevnom konzumacijom soka od pomorandže možemo da snizimo krvni pritisak.

Beli luk

I naučnici su potvrdili da beli luk snižava krvni pritisak.

Integralne žitarice

Mekinje i druge integralne žitarice mogu da snize visok krvni pritisak, a rafinirane nisu preporučljive.

Proteini iz soje i mleka

Za razliku od rafiniranih ugljenih hidrata, ovi proteini snižavaju visok krvni pritisak. Koristite mleko i mlečne proizvode sa niskim sadržajem masnoće.

Čokolada

I čokoladu bi trebalo uvrstiti u jelovnik za zdravlje srca i krvnih sudova, ali je važno izabrati pravu vrstu. Crna čokolada ima više kakaa, a manje šećera, masti i kalorija, sa više korisnih antioksidanasa.

Maslinovo ulje

Čak i umereno konzumiranje maslinovog ulja, oko 25 ml dnevno (dve kašike), uspešno snižava krvni pritisak.

SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:

Napravite 9 litara domaćeg soka od 4 pomorandže

Zbog čega je dobro jesti beli luk na prazan stomak

Namirnice koje sadrže više gvožđa od govedine

Greške koje pravimo s maslinovim uljem

Domaća čokolada sa kokicama i kikirikijem