BORBA ZA OPSTANAK: Umesto za dnevnicu, ljudi rade za tanjir pasulja

Shutterstock
Ugostiteljima barem jednom nedeljno u restorane svraćaju ljudi koji bi da rade bilo šta u zamenu za obrok. U pekarama redovi kad se snizi bajato pecivo

BEOGRAD - Osmočasovni rad u restoranu samo za hranu, dva sata čekanja u redu da bi se kupio upola jeftiniji i već pomalo bajat hleb, kupovina cigareta na komad, krađa ajvara, zimnice i suhomesnatih proizvoda... Sve su to načini na koje se ljudi u Srbiji dovijaju da ne bi bili gladni!

- Maltene svake nedelje dođe mi po nekoliko ljudi koji žele da kod mene u restoranu rade za hranu! Ne traže platu, već samo hranu iz kuhinje, pasulj, sarmu... Ne biraju, a spremi su sve da rade. Držim ovaj lokal već 20 godina, ali ovakav užas i nemaštinu još nisam video - kaže vlasnik jednog restorana na Ibru u Kraljevu.

Krađa zimnice

Sličnu situaciju zatekli smo i u Beogradu. Od četiri restorana u tri su tokom februara dolazili ljudi s molbom da im daju da rade bilo šta u zamenu za hranu.

Prodavačica u velikom lancu supermarketa kaže da je uobičajena pojava da ljudi dođu, nešto prezalogaje i ostave ambalažu na rafovima. Policija beleži da je sve više slučajeva provaljivanja u tuđe domove i krađe zimnice, pa čak i krađe suvog mesa iz pušionica. Sve popularnija postaje i kupovina cigareta na komad - na pijacama cena jedne cigarete iznosi 10 dinara.

Radnica u pekari na Zelenom vencu u Beogradu kaže da im posao najbolje ide u periodu od osam do deset uveče, kada daju 50 odsto popusta na sve proizvode.

- Ne može da se uđe u lokal kolika je gužva! Ljudi počinju da se skupljaju već oko pola osam, ima ih svih starosnih dobi i staleža - kaže Sanja.

Socijalni psiholog Vesna Tomić kaže da su ovi primeri dobra ilustracija trenutnog stanja u Srbiji.

Živo blato

- Nagon za hranom je jedan od osnovnih nagona ljudskog bića, a poznato je da sve najgore izbija na površinu kad su nam ugrožene osnovne potrebe. Tada ćemo, ako treba, da se ponašamo agresivno, krašćemo i radićemo sve vrste poslova samo da bismo dobili hranu. Ljudi generalno imaju osećaj kao da sve dublje tonu u živo blato iz kog nema izlaza, pa posežu za bilo čim da bi preživeli - kaže Tomićeva.

Mlađen Kovačević
LJUDI SU IZGUBILI SAMOPOŠTOVANJE

Ekonomista Mlađen Kovačević kaže da je upoznat s tim da ljudi rade za obrok i da je to naša stvarnost:
Čak 50 odsto mladih je bez posla i spremni su da rade bilo šta. Ljudi su izgubili samopoštovanje i samopouzdanje i postali su nekvalifikovana radna snaga, bez obzira na završene škole i fakultete.