Koliko je pileća džigerica dobra za naše zdravlje

Shutterstock
Otkrivamo da li sočna pileća džigerica ima svoje mesto na spisku zdrave hrane ili je treba izbegavati

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa

Ukoliko je jedete u umerenim količinama i ne konzumirate drugu hranu bogatu holesterolom, pileća džigerica može biti odličan sastavni deo zdrave ishrane. Oko 30 grama ovog mesa ima 45 kalorija, 1 gram masnoće, 15 miligrama natrijuma, čak 7 grama proteina, ali i 180 miligrama holesterola. Naravno, ukoliko meso pripremate u ulju ne zaboravite da uračunate i taj procenat masnoće u kalorija.

Pileća džigerica u samo 30 grama sadrži oko 130 procenata preporučenog dnevnog unosa vitamina A. Ovaj vitamin je značajan za zdravlje očiju i može delovati preventivno na brojna oftalmološka oboljenja. Pored toga, vitamin A pruža zdravu i lepu kožu, nesmetano varenje i jača imunitet.

Jednom porcijom pileće džigerice u organizam ćete uneti i čak 20 procenata više vitamina B-12 od preporučene dnevne količine. Nedostatak ovog vitamina može doprineti razvoju anemije, pa je vitamin B-12 izuzetno značajan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, podizanje energije, popravljanje mentalnih funkcija.

Folna kiselina, poznata i kao vitamin B-9, takođe se može naći u pilećoj džigerici, koja inače sadrži čak 60 posto preporučene dnevne doze ovog vitamina. Ovaj nutritijent je naročito važan u ishrani trudnica jer utiče pozitivno na razvoj ploda. Folna kiselina ima izuzetan značaj za naše zdravlje posebno zbog toga što ima važnu ulogu u stvaranju novih ćelija.

SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:

Zašto ne treba izbegavati svinjsku mast u ishrani

Pročistite krv napitkom od belog luka

5 simptoma nedostatka vitamina

Ovo niste znali o slanini

Ruski lek protiv bolova u kičmi i zglobovima