Prste da poližeš

Čokoladni kolač sa cveklom

Sastojci:
- 500 g cvekle
- 100 g putera
- 200 g čokolade za kuvanje
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 250 g smeđeg šećera
- 3 jajeta
- 100 g brašna
- 25 g kakaoa

Priprema:
Oljuštite cveklu, isecite je na komade srednje veličine i kuvajte dok ne omekša.
Uključite rernu na 180 stepeni. Iseckajte čokoladu i puter na sitne komade. Skuvanu cveklu procedite i zajedno sa čokoladom, puterom i ekstraktom vanile usitnite u blenderu dok ne dobijete homogenu smesu. Jaja i šećer dobro umutite, pa dodajte smesu iz blendera i lagano promešajte. Prosejte brašno i kakao i dodajte smesi, a zatim polako sve dobro sjedinite.
Smesu sipajte u nauljen i pobrašnjen pleh veličine 20 x 30 i pecite oko 25 minuta. Nakon toga, kolač izvadite iz rerne, sačekajte da se ohladi, isecite ga na kocke, po želji ukrasite i poslužite.