Mađarski langoš
Sastojci za testo:
- 600 g brašna
- 1/2 l mleka
- 1 mala kašičica soli
- 1 mala kašičica šećera
- 20 g svežeg kvasca
- 2 kašike ulja
Za nadev:
- 1 sirni namaz
- slanina
- vlašac (listovi)
- 1 kiselo mleko ili mileram
Priprema:
Iseckan kvasac prelijte mlakim mlekom i pospite šećerom.
U veliku posudu prosejte brašno, dodajte so i dve kašike ulja, dodajte nadošli kvasac, zamesite testo i ostavite ga na toplom da se diže oko 30 minuta. Kad naraste, dobro ga umesite i podelite na deset jednakih delova.
Razvaljajte ih u malene krugove nalik na palačinke, pa pržite u dubokom i vrućem ulju. Još vruće testo premažite kiselim mlekom ili mileramom. Po želji, možete dodati tanko naseckanu i proprženu slaninu, a langoše možete posuti i samo sitno narendanim trapistom.