Meso koje jedemo je puno antibiotika!
Ovaj članak je preuzet sa sajta National Geographic.
Kako je navedeno u izveštaju studije objavljenom u magazinu Proceedings of the National Academy of Sciences, antibiotici se upotrebljavaju iz dva razloga: zahvaljujući njima, stoka brže dobija na telesnoj masi, a čuvaju i zdravlje životinja uprkos lošim uslovima u kojima se ona gaji.
"Ljudi su sve bogatiji i žele da jedu više mesa", objašnjava za "Hafington post" Tomas van Bekel, epidemiolog s "Prinstona" i autor ovog istraživanja.
Kako prenosi ovaj portal, farmeri širom planete su 2010. godine iskoristili više od 63.000 tona antibiotika za uzgoj životinja, a procenjuje se da će ovaj broj nastaviti da raste. Očekuje se da 2030. godine dostigne čak 105.000 tona!
Upotreba mesa životinja za čiji se uzgoj koriste antibiotici nije mala pretnja za zdravlje ljudi. Naime, konzumiranjem ovakvog mesa dolazi do stvaranja imuniteta na te antibiotike, pa je kasnije teže zaštititi se od određenih bakterija. Uz to, može doći do mutacija mikroorganizama, odnosno do formiranja superbakterija.
"Ukoliko se stvari uopšte promene, biće to jer će potrošači zahtevati kvalitetnije proizvode, kao što je organska slanina", smatra Van Bekel. "Ali, naravno, ne može svako to da priušti."
SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC PREPORUČUJEMO VAM JOŠ:
Biljka u zatvorenoj boci bez zalivanja buja više od 40 godina
NEVEROVATNO: Kostarika se već 75 dana napaja stopostotno obnovljivom energijom
IGRANjE S PRIRODOM: Hoće li Zemljom ponovo hodati mamuti?
Džejms Kameron za NG: S duhovima na Titaniku...
Zašto neki ljudi pamte svoje snove, a drugi ne