Punoća ukusa i topljenje u ustima glavni su aduti ovog jednostavnog recepta za čiju pripremu su dovoljna samo tri sastojka.
Izostanak šećera i brašna ovu tortu izdvajaju iz gomile sličnih čokoladnih deserta, a penasta struktura je stavlja u red slatkiša za koje se traži kriška više, a recept škrto čuva.
Sastojci: 175 g tamne čokolade, 7 jaja, 140 g maslaca.
Priprema: Rernu zagrejte na 130 stepeni. Pripremite kalup za tortu, namažite ga maslacem i obložite papirom za pečenje. Čokoladu izlomite na kockice i otopite na pari. Pred sam kraj, kada je čokolada rastopljena, umešajte na kockice isečen maslac, mešajte dok se ne rastopi.
Odvojite žumaca od belanaca i u jednoj posudi penasto umutite žumanca i dodajte im, lagano mešajući, ohlađenu smesu čokolade i maslaca. U drugoj posudi ulupajte čvrst sneg od belanaca, i kašiku po kašiku dodajte u prethodno pripremljenu smesu nežno mešajući dok smesa ne postane homogena. Smesu izlijte u pripremljeni kalup i pokrijte folijom.
Kalup stavite u veću posudu za pečenje i napunite je vrućom vodom do pola kalupa. Pecite 25 minuta, nakon čega bi sredina torte trebalo da bude mekana, a površina obložena hrskavom koricom.
Nakon pečenja, tortu ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, pospite šećerom u prahu, isecite toplim nožem i poslužite uz lagano ulupanu slatku pavlaku ili sveže jagode ili maline.
(Zadovoljna.hr)