Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa
Počeli ste da pripremate specijalitet koji zahteva prašak za pecivo, a vama nije pri ruci. Nema potrebe da brinete, veoma lako ga možete zameniti.
Soda bikarbona i jogurt
Pomešajte pola kašičice sode bikarbone i pola kašičice jogurta. Kulture u jogurtu reaguju sa sodom bikarbonom i stvaraju gas neophodan za narastanje testa. Ovu zamenu koristite samo u receptima u kojima se nalaze samo suvi sastojci. Ukoliko je potrebno, povećajte količinu suvih sastojaka kako vam testo ne bi bilo previše tečno.
Soda bikarbona i sok limuna
Pomešajte jednaku količinu limunovog soka i sode bikarbone. Kiselina iz limunovog soka reaguje sa sodom bikarbonom, stvarajući isti efekat kao prašak za pecivo. Ipak, vodite računa o količini limuna jer ima jak ukus koji može da se oseti u jelu.
Soda bikarbona i melasa
Pomešajte 1/3 šolje melase i 1/4 kašičice sode bikarbone. S obzirom da je specifičnog ukusa, ova zamena je idealna za specijalitete jačeg ukusa, kao što su peciva s raznim začinima.
SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:
20 neverovatnih namena sode bikarbone
Čime zameniti jaja u receptima
Koja je razlika između praška za pecivo i sode bikarbone?
4 koraka do najboljeg čizkejka
Najčešće greške u pripremi pice
Nemate prašak za pecivo? Evo kako da napravite zamenu
Objavljeno
02.04.2015. 12:53h
→ 25.05.2017. 20:44h
Ne očajavajte ako ostanete bez praška za pecivo a već ste počeli s pripremom jela - brzo i lako možete napraviti efikasne zamene