ELIKSIR ZDRAVLJA: Ovo je recept starih travara koji leči svaku bolest

Profimedija
Lek se primenjuje pre svega kod problema sa lošom cirkulacijom i lošom krvnom slikom, kod glavobolja i vrtoglavica

Prenosimo vam recept iz starih travarskih knjiga, za koji se kaže da leči svaku bolest.
Recept je u stvari baziran na bobicama borovnica i smreke utopljenim u vino i rakiju, a u stvari je reč o vrsti vina od borovnica.

Lek se primenjuje pre svega kod problema sa lošom cirkulacijom i lošom krvnom slikom, kod glavobolja i vrtoglavica, te kod drugih sličnih tegoba glave, zaboravnošću i slabim pamćenjem.

Lek može da probate probati i ako imate probleme sa slabim srcem. Za ovu namenu sličan napitak od borovnica spominje se i u zapisima pronađenim u Londonu koji datiraju još iz 1696. godine. Ovde se ni izbliza ne završava lista svih koristi ovog narodnog leka.

Ovo vino bi trebalo da probate kao rešenje za probleme kod svih akutnih i kroničnih obolenja želuca i creva te protiv probavnih smetnji i upala debelog creva. Vino uspešno reguliše probavnu floru i uništava i reguliše razmnožavanje štetnih bakterija i glista. Sok pomaže i kod nedostatka apetita i slabosti izazvane nekom bolesti, operacijom ili padom imunog sistema.

Kako je dobra cirkulacija i probava ključ zdravlja čoveka uz dobar rad srca i mozga jasno je zašto je ovo vino u narodu nazvano lekom protiv svake bolesti.

Za pravljenje ovog leka potrebno je
* pola kilograma svežih borovnica
* pola kilograma bobica smreke poznate
* 1 litra dobrog crnog domaćeg vina
* pola litre jake domaće rakije
* 3 kašike domaćeg meda
* 3 kašike šećera.

Borovnice i smreku operite i stavite u veliku teglu. Naspite vino da prekrije bobice. Ostavite da odstoji u frižideru 48 sati. Nakon toga u smesu dodajte pola litre rakije, med i šećer. Sve dobro promešajte, da se med i šećer rastope. Ostavite da kompletna smesa odstoji 7 dana.
Nakon toga je spremna za upotrebu. Lek se koristi tako što uzmete 4 kašike ovoga vina ujutro i naveče. Neka u svakoj dozi bude nekoliko bobica borovnica koje ćete dobro sažvakati pre gutanja.
Vino se koristi 3 dana ujutro i naveče nakon čega se pauzira 2 dana. Koristite dok ne potrošite celokupnu dozu.

Provimedija 

Zdravljeizprirode